S och C i bråk om vindkraftspark: ”Energinödläge”

Publicerad 2022-08-30

Vindkraftsparken i Stockholms skärgård skulle bli Sveriges största – men Försvarsmakten säger nej med hänvisning till rikets säkerhet.

Nu kräver Centerpartiet att regeringen agerar så att bygget kommer igång.

– Vi har ett energinödläge, säger Martin Ådahl (C).

Den planerade parken ska bestå av omkring 300 vindkraftsverk, upp till 330 meter höga, och ligga i Östersjön utanför Stockholm. Elen som produceras skulle räcka att försörja hela Stockholm med energi, men Försvarsmakten säger nej.

Motiveringen är att vindkraftsverken skulle utgöra en ”påtaglig skada på riksintresse för totalförsvarets militära del”. Vad det innebär omfattas av sekretess med hänvisning till rikes säkerhet.

Parken ska enligt plan ligga 10 mil öster om Stockholm och 5,5 mil öster om Sandhamn.

Regeringen passiv

Nu kräver Martin Ådahl (C), riksdagsledamot från Stockholm, att regeringen ser till så att bygget blir av.

– Bollen ligger hos regeringen. Regeringen måste tillsätta en kriskommission dagen efter valet som kortar ner tillståndsprocesserna från dagens sju, åtta år till max två år, säger Ådahl.

Martin Ådahl (C), kräver att regeringen ser till så att bygget  av vindkraftsparken i Östersjön blir av.

Han anser också att regeringen måste se till så att Försvarsmakten inte blockerar vindkraftsparker på löpande band.

Försvaret anser inte att detta är förenligt med vår säkerhet, bör vi inte lyssna på det?

– Det måste finnas en förklaring till det i så fall, i svaret finns ingen information vad problemet är. Om de här stora projekten blockeras för att man bara ha ett på- eller av-läge, då måste man hitta vägar runt det. Regeringen har varit väldigt passiv och låtit myndigheterna själva reda ut det.

Vindkraftsparken Lillgrund i Öresund.

Inte regeringen som sätter stopp

Energiminister Khashayar Farmanbar är förvånad över Martin Ådahls kritik och påtalar att regeringen har gjort mycket för att underlätta vindkraftsbyggen till havs.

– Jag är överens med Martin Ådahl men det är inte regeringen som sätter stopp. Det är hans egna partivänners samarbetspartier i Stockholmsregionen. Moderaterna säger nej med hänvisning till att parken kan synas som en hägring från Sandhamn, säger Farmabar.

Kan regeringen göra något åt att Försvarsmakten blockerar bygget?

– Ja, mitt parti Socialdemokraterna har presenterat en generalplan för elproduktion. I den pekar vi på att länsstyrelsen ska vara ett samlande forum som kallar till sig Försvarsmakten och andra myndigheter för att i den här typen av fall kunna hitta en väg framåt.

Bolaget bakom vindkraftsparken heter Njordr Offshore Wind. Parken ska enligt plan ligga 10 mil öster om Stockholm och 5,5 mil öster om Sandhamn. Projektledare Niclas Erkenstål har tidigare sagt till Dagens Industri att han hoppas på grönt ljus för projektet.

– Vi fortsätter planeringen och arbetet med att ta fram en fullständig tillståndsansökan till regeringen. Och vi hoppas genom bland annat en dialog med Försvarsmakten hitta en bra lösning som gör att vi kan förverkliga den här parken som skulle bli ett värdefullt tillskott till den ansträngda elförsörjningen i både Stockholms län och södra Sverige, sa han till tidningen i somras.

Energiminister Khashayar Farmanbar är förundrad över Martin Ådahls kritik.