GW om mordet på Einár: Dålig prognos

Publicerad 2021-10-31

Över en vecka har gått sedan artisten Einár sköts till döds i Hammarby sjöstad i Stockolm. 

Leif GW Persson tror inte att mordet kommer klaras upp.

– Det tror jag är en dålig prognos på det faktiskt, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Mer än en vecka har gått sedan den 19-åriga rapparen och artisten Nils Einar Grönberg, mer känd under artistnamnet Einár sköts till döds i Hammarby sjöstad i södra Stockholm.

Han sköts till döds på nära håll på cirka en och en halv meter avstånd.

Polisen har ännu inte gripit någon som är misstänkt för mordet på Einár. Polisen har sedan mordet arbetat brett med att kartlägga rapparens sista tid i livet och framför allt de sista timmarna.

Enligt professorn Leif GW Persson ser möjligheterna att klara upp mordet inte ljusa ut.

– Jag tror det är en dålig prognos på det faktiskt. Ta statistiken som helhet som utgångspunkt. Utgångsvärdet är ett på sex. Ett mord på sex klaras upp genom att man får en fällande dom mot gärningsmannen som är ställd bortom rimlig tvivel, säger Leif GW Persson i TV4:s Nyhetsmorgon.

Nils ”Einár” Grönberg.

Finns en tystnadskultur

Åklagare och polis har varit förtegna vad gäller utredningen. Vad gäller bevisläget säger GW Persson att bevisläget kan se ut som det brukar göra i mordfall.

GW menar att det finns tillräckligt med resurser i utredningen och poliser som har koll. Men han pekar på någonting annat som kommer att försvåra utredningen.

– Det är väldigt svåra ärenden och ska man peka på en enskild faktor som gör det svårare så är det tystnadskulturen bland de som begår brotten och som delas med deras offer. För de är egentligen samma personer som skiftar roll beroende på sammanhanget, säger Leif GW Persson.

Polistekniker på mordplatsen

Hade en hotbild

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska Nils Grönberg har känt en stor rädsla för sin säkerhet veckan innan mordet.

Han ska ha undersökt möjligheten att skaffa extra beskydd i form av betalda livvakter samt eftersökt hur man skaffar en bepansrad och skottsäker bil.

Einár ställde även in en planerad spelning på en annan ort i Sverige som skulle ägt rum den 14 oktober – även det på grund av rädsla enligt Aftonbladets uppgifter.