Stort valborgsfirande utan restriktioner: ”Abstinens i två år”

Publicerad 2022-04-30

LUND/STOCKHOLM. Vintern har rasat ut bland våra fjällar.

I Lund är det klackarna i taket när valborg utan restriktioner firas i vårsolen – för första gången sedan pandemin.

– Vi har suttit hemma och haft abstinens i två år nu, säger Erik Asplund, en av besökarna.

I dag tackar vintern för sig och lämnar över stafettpinnen till den våren som ska invigas på flera platser i landet. I Lund har valborgsfesten redan börjat. I Stadsparken samlades stora folkmassor redan under morgonen för att fira högtiden.

Speciellt för i år är att firandet genomförs utan några restriktioner. Det är första gången sedan 2019 som människor kan träffas utan att behöva ta hänsyn till avstånd, munskydd och handsprit.

Dennis Brooks från Kristianstad är en av många besökare som anlände till Lund tidigt imorse. Tillsammans med vännerna Frida Löfquist och Erik Asplund lyckades han hitta en ledig plats i folkhavet.

– Vi är bara några av alla de som är här och är taggade. Vi är redo att köra, säger Dennis Brooks.

– Vi har suttit hemma och haft abstinens nu i två år, fyller Erik Asplund i.

Frida Löfquist, 22, Dennis Brooks, 25,  och Erik Asplund, 26, har varit på plats i Stadsparken sedan tidiga lördagsmorgonen.

Vad är det bästa med valborg?

– Samhörigheten. Alla kan sitta här tillsammans, lyssna på musik och bara må fett bra, säger Dennis Brooks.

På Vita scenen som byggts upp har den glada musiken spelats sedan klockan elva på förmiddagen. Festen pågår under hela dagen innan den traditionella majbrasan ska inviga kvällens bravader.

På sin hemsida skriver Lunds kommun att så många som 25 000 människor kan vara i rörelse runt Stadsparken under dagen.

Samtidigt som stämningen är på topp är kommunen också förberedda på att firandet kan gå överstyr. ”Vi samarbetar med Polisen och flera andra samhällsaktörer för att firandet ska bli så bra och tryggt som möjligt. Polisen beslagtar alkohol för besökare under 20 år samt arbetar mot försäljning och användning av narkotika” skriver de på sin hemsida.

Enligt studentprästen Jan Kjällström, som hjälper till att dela ut vatten vid en av parkens ingångar, var förmiddagen förhållandevis städad.

– Men folk glömmer att ta med vatten. De tar med en hel del annat att dricka, kan man väl säga.

Följ ämnen i artikeln