Nya uppgifter: Mögliga ostarna säljs vidare – för att bli mjukost

Publicerad 2020-12-21

Skånemejerier har hyvlat bort mögel från ostar i mer än tio år, uppger källor.

Efter 200 sekunders avslöjande lämnar företaget nu felaktiga uppgifter till oroliga konsumenter.

Samtidigt vittnar flera nuvarande och tidigare anställda om att ostar som “kasseras” blir rivost eller säljs vidare till produktion av mjukost.

200 sekunders avslöjande om hur Skånemejerier hyvlar och paketerar om möglig ost har väckt enorma reaktioner - och orsakade ett säljstopp hos Ica för den populära hushållsosten.

Kunder som ställt frågor till Skånemejerier om hushållsosten har fått långa svar. Bland annat skriver företaget att “borttagning av mögel på hushållsost har inte skett sedan februari i år”.

Men en källa med god insyn i verksamheten bekräftar att det hyvlats ost senare i år.

Skånemejerier har erkänt att det fanns problem med mögel år 2019.

Nu skriver företaget att bilderna som visar pallar med mögliga ostar tagits 2019, och att Aftonbladet “bekräftar” det.

Uppgifterna är felaktiga. Fotona är tagna i år, och filmklippet med hyvling av ostar som ingår i 200 sekunders reportage är taget efter sommaren i år.

I svaren till kunder skriver Skånemejerier också att “Det finns alltså inga hälsorisker med hushållsosten. Detta bekräftas av Livsmedelsverket”.

ICA har lämnat liknande uppgifter till sina kunder. Bara några dagar efter det att livsmedelskedjan stoppat försäljningen ställdes ostarna ut i kyldiskarna igen.

På ett tryckt meddelande till kunderna som sattes upp i butikerna skrev ICA:

“Livsmedelsverket bekräftar leverantörens uppgift att det inte har funnits någon risk med produkterna i butik”.

Men Petter Jonsson, avdelningschef på Livsmedelsverket, säger till Aftonbladet:

– Vi kan aldrig bekräfta att livsmedel som produceras är säkra. Det är företagets eget ansvar.

”Har pågått i mer än 10 år”

Källor som haft olika positioner på Skånemejerier under flera års tid vittnar om att hyvlingen satts i system sedan lång tid tillbaka och att det inte bara rör hushållsostarna. 

En tidigare anställd säger:

– Det hyvlades väldigt mycket på all mögelangripen ost. De ostarna som hyvlades såldes i stora partier. De såldes billigare och alla ville pressa priserna. Detta har pågått i mer än 10 år. All ost hanteras på detta sätt, dvs om det uppvisar mögel så hyvlas det bort.

En annan tidigare anställd säger:

– Maskinerna där osten produceras är väldigt smutsiga. Det fanns inte möjlighet att få dem rena. De skulle gå dygnet runt och det var mer kvantitet än kvalitet. Maskinerna hann inte bli torra och de hann inte bli rena heller. Det var bara att köra.

Enligt en källa med insyn är det här en av ostarna som i stället för att kasseras skickades till en smältfabrik som tillverkar mjukost.

Vad var det för smuts?

– Svartmögel, bakterier som kommit under en hel dags produktion. Det blir rätt mycket smuts som sätter sig på både banor och redskap och framförallt verktyg som knivar. Den osten som är för möglig den säljs hel till smältfabriker, paketerad ost som möglar i förpackningarna dumpas i större kartonger som också säljs till smältning. Osten som man tycker att man kan minimera svinnet av, där skär man bort det mögliga sedan river man den.

Var säljs den rivna osten?

– Den säljs på den svenska marknaden, till de största livsmedelsaffärerna.

Efter artikelns publicering hör Jessica Sehlin, kommunikationsdirektör på Kavli, Sveriges största producent av mjukost, av sig till Aftonbladet.

– Vi köper inte ost från Skånemejerier, säger hon.

Aftonbladet har i flera dagar sökt Skånemejeriers kommunikationsdirektör och pressavdelning men de har inte svarat.

200 sekunder är Aftonbladets och Viafrees tv-program för snabba granskningar – som passar utmärkt att titta på i din mobiltelefon.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Christoffer Nilsson synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!