Flera knivskurna efter protester i Washington D.C.

Publicerad 2020-12-13

WASHINGTON. Protesterna i Washington D.C. resulterade i flera våldsamma sammandrabbningar mellan Trumpsupportrar och motdemonstranter i natt.
På gatorna kring Vita Huset inträffade flera knivskärningar, och polis kämpade för att hålla isär höger- och vänstergrupper.
– De borde inte komma och stöta sig med oss, säger Trumpanhängaren Joy Newball, 35.

Hon häver sig upp på en lastbil och ställer sig på taket, för att få en bättre överblick över folkmassan.
– Jag var bara tvungen att vara här ikväll, säger Joy Newball, och sveper med blicken över korsningen.

Hon är en ensamstående mamma som tagit bussen från hemmet i New York, till Washington över helgen. Under lördagen marscherade hon och tusentals andra Trumpsupportrar genom hjärtat av huvudstaden för att stötta Donald Trumps och hans ogrundade påståenden om valfusk i presidentvalet.

I dagsljuset var protesterna fredliga, med flaggviftande familjer och publikhav som sjöng nationalsången tillsammans. Jubel utbröt på Freedom Plaza när självaste presidenten dessutom gjorde ett gästspel och flög över folkfesten i helikopter.

Men när mörkret föll, blev stämningen genast spänd på gatorna.
Nedanför lastbilen där Joy Newball står, har hundratals gul-svart-klädda medlemmar från den våldsbejakande högerextrema gruppen Proud boys samlats. De flesta bär skottsäkra västar när de patrullerar i grupp i kvarteren kring Vita Huset.

– Jag känner mig faktiskt säker med dem här, säger Joy Newball, som snarare är övertygad om att det är andra – motdemonstranter – som är ute efter att skapa bråk.

Den högerextrema gruppen Proud Boys var på plats i Washington D.C.

Polis använde pepparspray

Under natten drabbade höger- och vänstergrupper först samman vid Black Lives Matter Plaza framför presidentbostaden. Men kravallpolis, som stundtals använde pepparspray, lyckades sära på grupperna och spärra av området.

Därefter växte frustrationerna bland Proud boys, som började skrika ”Vems gator – våra gator!” och ”Fuck Antifa!”, efter att polisen fortsatte blockera deras väg. Stämningen blev genast mer spänd och polisnärvaron tilltog i området.

Två timmar efter att Joy Newball ställt sig på lastbilen vid Harry’s bar – ett populärt tillhåll för Trumpsupportrar – förvandlades korsningen till en brottsplats.

Minst fyra knivskurna

Polisen åkte i skytteltrafik, separerade hundratals människor och försökte bana väg för ambulanser. Joy Newball, säger att hon var en av de som befann sig i folkhopen, när hon såg hur en person plötsligt attackerades.

– Vi höll på att äta takeout, när någon plötsligt skrek att en person blivit knivskuren. Jag började bara ropa efter läkare, säger hon, i skenet från utryckningsfordonens blåljus.

Under kvällen blev minst fyra personer knivskurna i samband med sammandrabbningarna, rapporterar Washington Post. Personernas skadeläge är ännu oklart, men enligt tidningen kan det röra sig om livshotande skador. Aftonbladet var på plats när en ung man fördes bort på bår och ytterligare en person eskorterades till ambulans av sjukvårdare.

Det är inte känt vilka grupperingar som tros ligga bakom knivdåden eller vilka som skadats. Minst sex personer ska ha gripits under lördagens demonstrationer, utöver fem som redan gripits under fredagen.

Även om Joy Newball inte uppskattar våldet, tycker hon att det var värt att åka till Washington för att protestera för presidenten.

– Jag känner mig fortfarande säker här ute faktiskt – de gjorde ju inget mot mig. Jag tycker att andra sidan står för oroligheterna, säger Joy Newball.

Samtidigt säger hon att hon förstår att andra snarare kan se Trump-supportrar och högerextrema grupper som ett hot.

– Allt handlar såklart om perspektiv. Vi måste komma samman och kommunicera, istället för att döma varandra på avstånd. Börjar vi inte prata, kan vi inte veta något om den andra sidan, säger hon.

ANNONS