Malmö går mot rekordvarm november

Publicerad 2020-11-27

Glest med folk i solen på gågatan Södra Förstadsgatan i Malmö vid lunchtid den 20 november.

Inte sedan 1938 har Malmö haft en sådan här mild november.

Medeltemperaturen kan slås, trots att en kyligare helg väntas avsluta månaden i Malmö.

– Det var längesen som det var en såpass mild november som i år, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se. 

Trots att det väntas lite kyligare väder till helgen i Malmö är det troligt att det blir en rekordmild november i år.

– Det ser ut att bli novemberrekord i Malmö. Medeltemperaturen hittills ligger på omkring 9 grader lite drygt, och rekordet för medeltemperatur för november ligger på 8,2 grader, så det är drygt en grads marginal hittills.

– Sen blir det ju lite kallare här i helgen, vilket gör att den siffran kommer att vara lite lägre, men troligtvis kommer den siffran ändå ligga över rekordet som är från 1938. Det var längesen som det var en såpass mild november som i år. 

Sol i Pildammsparken på torsdagen.

Kylig men soligt i helgen

På fredagsmorgonen väntas det ligga kvar lite dis och dimma över Malmö sedan natten. Runt omkring Malmö, framför allt ner mot Skanör och mot Simrishamn, väntas dock mer sol och fram på dagen kan det bli halvklart även över Malmö, men lite soligare kring kusterna. Temperaturer på omkring 6 grader.

– Sen kommer det bli ganska kallt natten mot lördag. Det kryper ner nära nollgradigt, och vid kusten omkring 2-3 minusgrader, så det är risk för frost och kallt på lördagsmorgonen.

Sen väntas soligare väder.

– Under lördagen ser det ut som att Skåne är en av två delar i Sverige som får lite soligare väder under lördagen, men det blir inte mycket mer än fyra plusgrader ungefär. 

Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se.

Även söndagen väntas bli ganska solig men med något lägre temperaturer.

– Det kommer vara någon minusgrad eller åtminstone nollgradigt under natten, kanske lite dis och dimma på morgonen men det ser ut att lätta sen under dagen och bli omkring halvklart även på söndag.

Det blir eventuellt någon grad kallare på söndag, med omkring 2–3 plusgrader.

– Så det blir en ganska kylig helg, men det bjuds på en del sol och det blir mest svaga vindar så temperaturen kommer att stämma.

Följ ämnen i artikeln