Begravningsbyrå tänder ljus åt andra

Publicerad:
Uppdaterad:
Ljus tänds åt de som inte kan. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg / TT / TT NYHETSBYRÅN
Ljus tänds åt de som inte kan. Arkivbild.

NYHETER

En ny minnesplats har upprättats i Humlegården i Stockholm. Där ska begravningsbyrån Fonus tända ljus åt de som förlorat någon nära under coronapandemin.

– Tyvärr har corona vänt upp och ner på både livet och sättet vi tar avsked på, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus.

I år är det, på grund av pandemin, svårare att besöka kyrkogårdar för att tända ljus hos anhöriga. Därför har begravningsbyrån Fonus en ny tjänst för att hjälpa de som förlorat nära och kära i covid-19.

– Under allhelgona sätter vi därför upp en unik minnesplats där vi tänder ljus åt anhöriga som förlorat någon nära under corona, säger Peter Göransson, kommunikationschef på Fonus, i ett pressmeddelande.

Enligt en undersökning som begravningsbyrån genomfört tillsammans med Kantar Sifo har fler än hälften av svenskarna som förlorat någon under 2020 inte kunnat ta farväl som de önskat.

”Många begränsas”

Via den nya gratistjänsten kan man beställa en ljuständning oavsett var man bor. Ljuset ska antingen tändas i Humlegården i Stockholm eller på kyrkogården där den anhöriga vilar. Beställaren kan få en bild skickad till sig på det tända ljuset.

– Många människor begränsas fortfarande av virusspridningen. Flera är i riskgruppen och andra vill undvika folksamlingar. Det känns väldigt fint att få hjälpa så många när behovet är som störst, säger Peter Göransson.

Publicerad:

LÄS VIDARE