Tiktok varnar för självmordsvideo

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En film som visar hur en man tar livet av sig cirkulerar just nu på Tiktok – en populär app bland barn och unga.

Nu varnar plattformen, som har svårt att stoppa klippets framfart, för videon.

Tiktok, där användarna kan ladda upp korta videoklipp på allt från danser till pranks, är en av de snabbast växande apparna i världen just nu.

Den kinesiska appen uppskattas ha över 500 miljoner användare, många av dem i yngre åldersgrupper. Enligt en undersökning från 2019 använder 27 procent av svenska ungdomar i åldern 11–19 appen, varav 9 procent dagligen.

Till största del består innehållet av harmlösa 15-sekundersklipp där användarna dansar och mimar.

Men nu sprids en video med ett betydligt allvarligare innehåll. Det är en film som visar en man som tar livet av sig, vilket har fått appen att gå ut med en varning.

Självmordsvideon har cirkulerat på den sociala plattformen sedan i söndagskväll, enligt Hilary McQuadie, talesperson för Tiktok.

– Våra system har automatiskt upptäckt och flaggat för klippet som bryter mot vår policy för innehåll som visar, hyllar, glorifierar eller förespråkar självmord, säger McQuaide till Buzzfeed News.

Tiktok varnar för en video som cirkulerar på appen. Videon visar hur man tar livet av sig och Tiktok har svårt att stoppa klippets framfart.
Foto: Lise Åserud / TT NYHETSBYRÅN
Tiktok varnar för en video som cirkulerar på appen. Videon visar hur man tar livet av sig och Tiktok har svårt att stoppa klippets framfart.

Troll lurar systemet

Tiktok blockerar nu konton som laddar upp videon om och om igen, men att helt få bort innehållet är svårt. Enligt Tiktok finns så kallade troll som bäddar in det makabra videoklippet i mitten av ett annat, vanligt harmlöst klipp, för att intet ont anade användare ska se den.

Videon kommer från en livesändning på Facebook förra veckan, där en man i Mississippi, USA, visade hur han tog livet av sig i realtid inför digitala åskådare.

Andra användare på Tiktok gör också sitt för att försöka stoppa spridningen. De laddar upp klipp som visar en stillbild på mannen, sittandes på ett skrivbord, med en varningstext som upplyser andra om att det är ett klipp som börjar på detta sätt som sedan kommer att mynna ut i ett filmat självmord.

Tiktok har en åldersgräns på 13 år.

Publicerad:

LÄS VIDARE