Trots pandemi – simning poppis bland barn och unga

Uppdaterad 2021-03-29 | Publicerad 2021-03-19

Människor idrottar allt mindre under pandemin. Men Uppsala sticker ut. SVT rapporterade nyligen om att fotbollsintresset bland unga växer och flera andra utomhussporter går bra i länet. Men även inomhussporten simning har klarat sig bra.

– Det är viktigt för barn att fortsätta vara aktiva och simning är en väldigt viktig kunskap, säger Elaine Wicks från Uppsala Simskoleförening.

Deltagande i sportaktiviteter har sjunkit i hela landet under corona. Men SVT rapporterade nyligen om att Uppsala är det län som klarat sig bäst i hela landet när det kommer till antalet deltagartillfällen under 2020.

Enligt Riksidrottsförbundet går hockeyn, ridsporten och fotbollen bra i Uppsala. Riksidrottsförbundet lyfter även simning som en sport som klarat sig bra i Uppsala, till skillnad från många andra inomhussporter. Trots att badhusen i nuläget är stängda för allmänheten är simningen, som organiserad föreningsidrott för barn och ungdomar, fortsatt populär.

Elaine Wicks från Uppsala Simskoleförening menar att corona påverkat mycket. Att simningen fortsätter lockar tror hon beror på att man värderar simfärdigheter, även i pandemin.

– Simkunnighet är viktig. Det är en viktig kunskap för att kunna klara sig i vatten. Sen talas det ju om att smittspridningen i vattnet är mindre. Risken att smittas är mindre i klorvattnet.

Osannolikt att smittas i klorerat vatten

Enligt Folkhälsomyndigheten är smitta via badvatten osannolik. Svenska simförbundet skriver på sin hemsida att det inte finns något som tyder på att Covid-19 kan spridas till människor via simbassänger så länge de är ordentligt klorerade. Mycket tyder på att viruset dör i kontakt med klorerat vatten. Däremot är det även i simhallen viktigt att hålla ordentligt med avstånd.

”Inte en enda smitta i vår verksamhet”

Cecilia Loqvist är verksamhetschef vid Upsala Simsällskap. Hon menar att organisationen klarat sig förhållandevis bra under pandemin.
– Vi fick ha full verksamhet fram till december och det har varit jättebra för oss. Vi har inte haft en enda smitta kopplad till vår verksamhet hittills. Det är stora utrymmen i Fyrishov och vi har tydliga regler kring deltagarantal och avstånd, säger hon och fortsätter:

– Vi har haft ett litet tapp, vi saknar de som uteslutits ur grupper på grund av sin ålder i och med restriktionerna. Tävlingarna har försvunnit. Motivationen blir ju lidande om man bara tränar och man inte kan se sin utveckling. Vi längtar som alla andra efter att återgå till ett normalläge.