Museer kan snart öppna med nya regler

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Publicerad 2021-03-04

En skylt med texten - Tack för att du håller avstånd - på gågatan Södra Förstadsgatan i Malmö. Arkivbild.

Museer och konsthallar kan från nästa torsdag ha öppet med liknande regler som gäller för butiker och gym.

I dag har vissa museer stängt och andra öppet, men nu blir reglerna lika för alla.

Regeringen beslutade på torsdagen om ändringar i den så kallade begränsningsförordningen. De ska träda i kraft den 11 mars.

Det innebär bland annat att museer och konsthallar omfattas av ungefär samma trängselregler som gäller för butiker och gym.

Många museer har stängt i dag, inte för att det är förbjudet att ha öppet, utan för att regeringen har uppmanat dem att ha stängt. Det gäller framför allt statliga och kommunala museer, medan flera privata museer har valt att ha öppet med smittskyddsanpassad verksamhet.

Undvika trängsel

Med de nya reglerna måste museerna bland annat se till att det inte uppstår trängsel inne i lokalerna eller vid in- och utgångar och begränsa antalet besökare.

Djurparker och nöjesparker får liknande regler som butiker och gym från den 11 mars. Regeringen har även föreslagit att så kallade stadigvarande tivolinöjen, som Liseberg och Gröna Lund, ska omfattas av dessa regler. I dag ses de som en offentlig tillställning i juridisk mening och får bara släppa in åtta personer.

Men regeringen har ännu inte fattat beslut om detta, utan avvaktar hur smittoläget utvecklas.

Stänga ner parker

Förordningen ger även kommunerna möjlighet att införa förbud mot att vistas på vissa platser om det finns påtaglig risk för trängsel. Detta kan handla om parker, badplatser eller kommunala grillplatser.

Tanken är dock att sådana förbud bara ska införas vid hög smittspridning i en kommun och om det finns risk för att många människor samlas på en viss plats till exempel på grund av fint väder.

Polisen och Åklagarmyndigheten har i sina remissvar på förordningsändringen betonat vikten av att kommunerna är tydliga med information till allmänheten om beslut om tillträdesförbud fattas. Ett brott mot förbudet kan leda till 2 000 kronor i böter.

Polisen har också varnat för att regelverket kring coronarestriktionerna blir allt snårigare och mer svårförståeligt. Föreskrifter kan meddelas både av Folkhälsomyndigheten, länsstyrelser och kommuner.

Regeringen ger nu i uppdrag till Folkhälsomyndigheten att den 20 varannan månad ge en samlad bild av alla föreskrifter som meddelats.

Fortsatt stängt

Regeringen beslutade på torsdagen också att förlänga uppmaningen till kommuner och regioner att hålla icke nödvändig verksamhet som allmänheten har tillträde till stängd till den 21 mars. Fritidsaktiviteter för unga är undantaget från uppmaningen.

Regeringen föreslår även i en proposition att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs till utgången av september 2021.

PODD Vaccineffekten

Aftonbladet Daily med Ali Mirazimi, adjungerad professor i klinisk virologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen