Fick check av Trump – går inte att lösa in

Publicerad 2020-09-24

Pensionären Roger, 68, är en av många amerikaner i Sverige som fått en coronacheck av USA:s president Donald Trump.

Problemet är att checken inte går lösa in. Nu har han ett år på sig att få ut pengarna.

– Det skulle kännas trist att lämna tillbaka den till Trump, säger Isabella, Rogers fru.

Amerikanska medborgaren Roger och hans fru Isabella såg fram emot 1 200 dollar (cirka 12 000 svenska kronor) från amerikanska staten. Det är pengar som USA:s president skickat ut för att hjälpa människor som drabbats ekonomiskt av coronakrisen.

– Vi har försökt lösa in den överallt men det går inte. Det är ju inte klokt att det ska vara så här. Det går inte att lösa in papperscheckar här i Sverige, säger Isabella, 62.

Isabella, Rogers fru, vill inte lämna tillbaka checken till Trump.

Det var i våras som Donald Trump och senaten beslutade om ett gigantiskt stödpaket på motsvarande 20 000 miljarder kronor för att bromsa den ekonomiska krisen till följd av coronapandemin. En del i paketet var att varje amerikan, med en årslön på under en miljon, skulle få en check på mellan 600 och 1 200 dollar för att kunna få bukt på sina akuta problem.

– Vi har försökt med amerikanska skattemyndigheter. Men de säger att de inte får sätta in pengar på utländska konton enligt amerikansk lag, säger Isabella.

Pensionären Roger, 68 är en av många som fått en coronacheck på 1 200 dollar.

När Roger till slut gick till SEB-banken så fick han svaret att checken kunde lösas in – om han kunde tänka sig att byta bank och föra över alla sina tillgångar till dem. Något han inte hade lust med.

– Det känns trist att lämna tillbaka den till Trump. Min man är fattigpensionär, så det här är verkligen till hjälp.

– Nu har vi har skickat den till en släkting i USA, så får vi se om det funkar, säger Isabella.