Belarusiska demonstranter brutalt bortförda

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Belarusisk kravallpolis griper en demonstrant under lördagens demonstration i huvudstaden Minsk.
Foto: TUT.by via AP/TT
Belarusisk kravallpolis griper en demonstrant under lördagens demonstration i huvudstaden Minsk.

NYHETER

Demonstranter slets ut ur folkmassan under lördagens protester mot president Lukasjenko i Minsk, enligt vittnesmål som får oppositionsledaren Tichanovskaja att reagera.

"Det som händer i Minsk är godtyckligt", kommenterar hon från sin exil i Litauen.

Belarusisk polis har gripit hundratals demonstranter i Minsk, i samband med att drygt 2 000 personer protesterade mot landets president Lukasjenko i huvudstaden.

Lördagens demonstration bestod övervägande av kvinnor som klädda i rödvita flaggor tågade längst med en gata i centrala Minsk, där polis blockerade deras väg. Sammandrabbningar skedde och polisen slet ut flera personer ur folkmassan, tvingade sedan in dem i polisfordon och förde bort de gripna, enligt vittnesmål, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Oppositionsledaren fördömer

Belarus oppositionsledare Svetlana Tichanovskaja fördömer gripandena och varnar de poliserna som deltagit i gripandena för att deras handlingar kan få konsekvenser.

"Alla som gripits måste släppas. De inblandade poliserna bör tänka på att det belarusiska folket är beredda att offentliggöra identiteten på dem som utför illegala order", säger oppositionsledaren i ett skriftligt uttalande till Interfax.

"Det som händer i Minsk är godtyckligt. Mängder av underbara och starka kvinnor, som protesterar fredligt och lagligt, förs våldsamt i väg utan grund. Hittills finns över 240 kvinnor på listan över de som gripits, inklusive flickor som föddes 2004", fortsätter hon.

Vittnesmål om tortyr

Enligt människorättsorganisationen Viasna har minst 250 personer gripits i Minsk under lördagens demonstrationer. Åldern på de frihetsberövade har inte gått att fastställa.

Efter presidentvalet i Belarus den 9 augusti, då den mångårige ledaren Aleksandr Lukasjenko utropade sig som segrare, utbröt omfattande protester och tusentals personer har sedan dess gripits.

Vittnesmålen om polismisshandel och tortyr är många.

Publicerad: