Arktis värms upp snabbare än beräknat

Publicerad 2023-03-13

Forskarna efterlyser en särskild klimatmodell som är anpassad för Arktis eftersom studier visar att det går fyra gånger så snabbt för isarna att smälta i regionen.

Havsisen på Arktis kommer att smälta betydligt snabbare än man trott, eftersom dagens klimatmodeller räknar fel. Det visar ny forskning från bland annat Göteborgs universitet, uppger TT.

Arktis uppvärmning påverkar hela jorden, men att göra mätningar på det svårtillgängliga Arktis är svårt och få observationer finns från området.

Bristen på kunskap gör att dagens klimatmodeller missbedömer hur snabbt uppvärmningen av Arktis går. Detta enligt två nya studier som forskare vid bland annat Göteborgs universitet gjort och som publiceras i tidskriften Journal of Climate. Modellerna används bland annat av FN:s klimatpanel IPCC.

– Detta är allvarligt. Om världens regeringar och organisationer ska kunna lita på klimatmodellerna måste de revideras. Därför behöver forskningen och datainhämtningen i Arktis prioriteras. I dagsläget kan vi inte ge en bra prognos på hur fort isarna smälter i Arktis" säger Céline Heuzé, forskare i klimatvetenskap vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Följ ämnen