Experten efter attacken: ”Många tror att det är mördarmaskiner”

Publicerad 2022-10-24

Fullkomligt tragiskt och extremt sällsynt.

Det säger Patrik Cederlöf, expert på rasen amstaff, efter den dödliga hundattacken i Robertsfors.

– Många tror att det här är mördarmaskiner som är byggda och framavlade för att vara otäcka monster.

Den tragiska händelsen inträffade i Robertfors när en hund, enligt polisen av rasen amstaff, löpte amok. Hundägaren, en kvinna i 60-årsåldern, dödades i attacken.

– Jag undrar verkligen vad det är som har hänt. Någonting måste ha triggat igång det hela, framförallt eftersom hon ska ha haft hunden i flera år, säger Patrik Cederlöf.

Han är engagerad i Svenska kennelklubben, har fött upp hundar av rasen amstaff och arbetat inom polisen.

Hur farlig är en amstaff?

– Det finns inget inbyggt ont i en amstaff mot en människa. I de flesta fall faktiskt inte heller mot andra djur, utan de är bra på att umgås med andra levande varelser, säger Patrik Cederlöf.

– Det är en viktig poäng. Många tror att det här är mördarmaskiner som är byggda och framavlade för att vara otäcka monster mer eller mindre.

Patrik Cederlöf har stor erfarenhet av hundrasen amstaff.

En biffig hundras

Kroppsligt är en American Staffordshire Terrier, ofta förkortad amstaff, en förhållandevis biffig hund. Om den går till attack kan den orsaka svår skada.

– Det är en kraftfull atletisk hund. Helt klart. Därmed inte sagt att alla människor som har mycket muskler på kroppen är elaka eller vill göra någon illa, säger Patrik Cederlöf.

I rollen som hunddomare har Patrik Cederlöf stött på tusentals amstaffhundar – utan att någon gång möta aggression. Han understryker att hundattacker är extremt ovanligt.

– Hundraser är från början framavlade för olika ändamål och funktion. Men det man kan säga är att generella kravet i Sverige är att en hund ska uppföra sig och fungera. Vi kan inte ha hundar som biter folk.

En amstaff under hundtävling i New York.

”Hög kamplust och skärpa”

Genom åren har debatten om så kallade kamphundar blossat upp i samband med hundattacker. Patrik Cederlöf menar att gränsdragningarna för vad som är en kamphund varit godtyckliga och att många incidenter orsakats av oregistrerade blandrashundar.

– Det har varit hopkok som någon har gjort själv. Man har blandat två typer av hund. Baserat på hur den sett ut har man slarvigt kallat den för pitbull eller amstaff, säger han.

– Alla hundar besitter olika egenskaper. Blandar man hundar av olika ras så kan man få ett oönskat resultat, som en hund med hög kamplust och hög skärpa till exempel. Det är ingen bra kombination.

Patrik Cederlöf vill inte spekulera i vad som hänt men avråder från att peka ut amstaff som en särskilt farlig hund.

Hunden som gick till attack i Robertsfors har avlivats och en polisutredning har inletts för att klargöra vad som orsakade tragedin.

Följ ämnen i artikeln