Regeringens första dag på jobbet – det här har hänt

Publicerad 2022-10-18

Ulf Kristersson (M) är nu Sveriges statsminister.

I dag presenterades vilka ministrar som står vid hans sida – och vilka skelett de har i garderoben.

Här är punkterna från nya regeringens första dag på jobbet.

Imorse, den 18 oktober, vaknade Ulf Kristersson (M) som nyvald statsminister efter gårdagens statsministeromröstning i riksdagen.

Men första dagen på jobbet började med en tabbe.

9.30: Kristersson läser upp regeringsförklaringen

Ledamöterna hade samlats i riksdagen. Talman Andreas Norlén tog ton och välkomnade tillträdande statsminister Ulf Kristersson fram till podiet.

Kristersson stegade ner för trappan men vände snabbt tillbaka mot sin plats och sa ”En sekund bara”.

Ett fniss bröt ut i salen och ledamöterna vände sig om för att se vart han tog vägen. Det visade sig att Kristersson glömt de viktiga dokumenten, själva regeringsförklaringen, som han skulle läsa upp.

”Det finns, som ni märker, en första gång för allting”, sa han.

 

24 nya ministrar – här är ALLA löner

 

Han inledde sedan talet med att upprepa att Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna tar plats i regeringen och att Sverigedemokraterna ska samarbeta med regeringen i riksdagen och ha politiska tjänstemän på Regeringskansliet.

– Den regering som nu tillträder tar över ansvaret för ett land som befinner sig mitt i flera parallella kriser, uppger han i sin regeringsförklaring.

Statsminister Ulf Kristersson.

10.22: Ministrarna presenteras

Sen presenterade Kristersson vilka ministrar som tar plats i hans regering.

KD-ledaren Ebba Busch får posten som näringsminister, L-ledaren Johan Pehrsons roll blir arbetsmarknads- och integrationsminister.

Liberalen Romina Pourmokhtari blir Klimat- och miljöminister och är som 26-åring Sverige hittills yngsta minister någonsin medan doldisen Parisa Liljestrand (M) blir ny kulturminister. Tobias Billström (M) tar över rollen som utrikesminister och Pål Jonson (M) nya post är försvarsminister.

Här är hela listan med alla ministrar – och hur mycket pengar de tjänar.

10.57: Ministrarna avslöjar skelett i garderoben

Enligt tradition får varje ny minister frågan från journalister om vad de gjort för snedsteg och om de har skelett i garderoben. Efter regeringsförklaringen intervjuades ministrarna av reportrarna i riksdagen.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) berättar för Aftonbladets reporter Victor Stenquist att han köpt svart städhjälp för 20 år sedan.

– Jag var yngre och slarvigare och upphörde med det, säger Strömmer.

 

Så blir din ekonomi med den nya regeringen

 

Skolminister Lotta Edholm (M) har aktier i skolkoncernen Tellusgruppen och sitter i dess styrelse.

– Självklart kommer jag både sälja mina aktier och säga upp min plats i styrelsen, säger hon till Aftonbladets reporter Erica Fält.

När Aftonbladet undersöker om kulturminister Parisa Liljestrand (M) betalat tv-avgiften visade det sig att hon aldrig gjort det.

– Det är inget jag känner till, mig veterligen så har jag betalat den. Däremot så har jag tidigare.. under tidigare tid så är det hushållet som betalat den och då var det min dåvarande man som betalade den, säger hon till Aftonbladets reporter Erica Fält.

Peter Kullgren, landsbygdsminister, Gunnar Strömmer, justitieminister och  Andreas Carlson, infrastruktur- och bostadsminister.

12.45: Regeringen fotograferas

Regeringen lämnade riksdagen och begav sig till kungliga slottet för att i grupp fotograferas på Riksplan.

13.00: Skifteskonselj med kungen och kronprinsessan

Kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria tog emot regeringen och talmannen på slottet.

”I dag, den 18 oktober 2022, tillträder en ny regering för Sverige. Detta sker efter ett riksdagsval som varit fritt, hemligt och direkt, i enlighet med grundlagen. Därmed fogas ännu en länk till den kedja som är den svenska demokratins historia”, sa kungen.

Talmannen överlämnade förordnandet att vara statsminister till Ulf Kristersson. Kungen konstaterar då att ett regeringsskifte har skett.

Sverige har nu formellt en ny regering.

13.40: Fotografering – igen

Konseljen avslutas och media får möjlighet att fotografera igen. Denna gång på Lejonbackens terrass.

Den tillträdda regeringen vid Lejonbacken.

18.35: Kristersson tar över ”SwedishPM”

Magdalena Andersson (S) tid med twitterkontot ”SwedishPM” är över. Statsminister Ulf Kristersson loggar in.

”Sweden’s new Prime Minister Ulf Kristersson will now take over the SwedishPM account”, skriver han i sin första tweet som statsminister.