Global hatstorm mot John och Johan efter Aftonbladets artikel

Uppdaterad 2022-11-15 | Publicerad 2022-11-14

En fin artikel om en annorlunda familj har slutat i en hatstorm.

Artiklar på internationella plattformar påstår att Sverige har kidnappat ett muslimsk barn och gett det till John och Johan Valencia.

– Det är fruktansvärt obehagligt, och det känns orättvist att ett barn ska behöva vara föremål för den här typen av falsk propaganda, säger John Valencia.

För en vecka sedan var John och Johan Valencia med i Aftonbladet och berättade om hur deras familj blev fyra, om deras två döttrar Miriam och Astrid och om deras nya bok.

– Artikeln fick fel ringar på vattnet, tyvärr, det blev någonting helt annat än vad vi någonsin hade kunnat tro, säger John Valencia.

Efter artikeln har de utsatts för en global hatstorm, vilket Sydsvenskan har rapporterat om. Det påstås att den svenska staten har kidnappat ett muslimskt barn - och gett det till Johan och John.

– Vi är självklart otroligt frustrerade och förbannade över att någon väljer att göra såhär mot vår dotter. Det är hon som är mest utsatt, det är henne de är ute efter. Det är otroligt obehagligt.

Enligt Sydsvenskan startade kampanjen mot familjen hos den youtuber som Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) har fastslagit startade desinformationskampanjen mot svensk socialtjänst i våras.

Sedan tog det fart.

Bland de stora medier som har spridit lögnen om John och Johan finns Al Jazeera, som är den största tv-kanalen i arabvärlden, och Turkiets nationella kanal TRT. I Sverige sprids ryktena enligt Sydsvenskan i Facebook-grupper och på svensk-arabiska sajten Aktarr, som nu har gått ut med en rättelse.

– Vi såg detta upprepas på stora kanaler och har i detta fallet brustit i vår faktakoll. Vi kommer nu gå ut med en rättelse och beklagar verkligen det som har skett, säger Kotada Yonus, ansvarig utgivare på Aktarr till Sydsvenskan.

John, Johan, Astrid och Miriam.

Biologiska mormor: ”Absurt”

För familjen Valencia har ryktesspridningen vänt upp och ner på tillvaron. De känner en maktlöshet av att synas med namn och bild på svensk-arabiska nyhetssajter och forum, som sprider lögner om dem.

De har fått in hundratals kommentarer från okända människor. Till en början innehöll hat – men under veckans gång övergick det till hot.

– Det är otroligt obehagligt, för man ställer sig frågan om vad folk är kapabla att göra, säger John Valencia.

Ryktesspridningen är inte bara obehaglig - den är också helt inkorrekt. Miriam adopterades av John och Johan för snart fem år sedan. Hennes mamma är från Sverige, och är dessutom kristen. Det bekräftas också av Miriams biologiska mormor

Miriams biologiska mormor Anna Söderbäck står nära familjen. De träffas regelbundet, och hon känner stor sorg över det familjen får utstå.

– Hela historien är absurd, och väldigt obehaglig förstås. Jag är hemskt ledsen över det här. John och Johan är några av de finaste föräldrar jag har sett. De är väldigt omtänksamma och otroligt kärleksfulla, och ger barnen all tid, säger hon.

Hon har varit kontaktperson och brygga mellan familjen Valencia och Miriams biologiska familj.

– Det är ett så fruktansvärt hat, som piskas upp på helt felaktiga grunder. Det känns så orättvist.

Miriams biologiska mormor Anna Söderbäck avfärdar ryktesspridningen och propagandan.

Polisanmält hatbrott

Familjen Valencia står i tät kontakt med polisen. Förra veckan anmälde de förtal, att det förekom falska uppgifter om dem som spreds. Snart skulle de också behöva anmäla faktiska hot.

– Nu har det eskalerat till att bli ett hatbrott, i och med att det riktas mot oss som homosexuella män, säger John.

Det viktigaste för honom och hans man är nu att rikta all fokus på sina barn och Miriam.

– Det känns orättvist att ett barn ska behöva vara föremål för den här typen av falsk propaganda. Det är därför vi pratar om det här offentligt, vi kan inte bara acceptera att det sker.

Familjen står nu i tät kontakt med polisen.