Skarpa kritiken efter Nato-kraven: Kommer klä av Sverige nakna

Publicerad 2022-11-07

Två krav ställs från Turkiet för att Sveriges Nato-ansökan ska godkännas.

Men det är bara början, menar tidigare riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh, som anklagar regeringen för att gå Turkiets ärenden.

– Sverige klär nu av sig helt nakna för Erdogan och går med på allt utan att tänka på konsekvenserna, säger hon till Aftonbladet.

Imorgon, tisdag, kommer statsminister Ulf Kristersson att träffa Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i Ankara för att diskutera Sveriges Natoansökan.

Inför avresan skriver Erdogans rådgivare Fahrettin Altun på Aftonbladet Debatt om landets två krav på Sverige för att blockaden mot medlemskapet ska hävas.

Det handlar om Turkiets önskan om att Sverige ska häva restriktionerna för försvarsindustrin mot landet, samt oron för ”terroristorganisationer”.

”Att bli Nato-medlem (eller inte) är ett beslut som det svenska folket och dess regering måste fatta. Turkiet respekterar det beslutet” konstaterar Altun.

Så sent som i lördags meddelade utrikesminister Tobias Billström (M) att regeringen valt att vända i frågan om den kurdiska milisen YPG och dess politiska gren PYD, vilket innebär att man nu ta avstånd från organisationerna.

Moderata utrikesminister Tobias Billström och statsminister Ulf Kristersson.

”Kommer ställa nya krav”

Något som bekymrar Amineh Kakabaveh, före detta riksdagsledamot, tidigare politisk vilde och kurdisk gerillasoldat, som länge har varit öppet kritisk mot både Sveriges Natoansökan och mot Turkiets president.

– Detta är tyvärr bara fortsättningen på den tidigare regeringens beslut. Men det märkliga och hemska är att den här regeringen tar det ett steg längre och gör exakt som Erdogan vill. Han kommer fortsätta att ställa nya krav hela tiden. Han kommer inte släppa Sverige utan begära mer och mer. Turkiet vill att Sverige ska vara helt naket, de vet om våra svagaste punkter och att vi är pressade.

Kakabaveh motsätter sig starkt att Sverige ska kunna skicka vapen till Turkiet i framtiden, och därmed indirekt understödja Turkiets konflikter, menar hon.

– Att Sverige har tagit ställning i att inte exportera vapen till Ryssland, men kan komma att göra det till Turkiet tycker jag är ett fruktansvärt hyckleri. Det är ett stort svek mot våra svenska principer och vår solidaritet. Det är dessutom ingen hemlighet att Erdogan går Putins ärende i de frågor där han inte själv kan agera, menar Amineh Kakabaveh och fortsätter:

Tidigare riksdagsledamoten Amineh Kakabaveh.

– Att Sverige hjälper Ukraina att försvara sig mot Ryssland, men samtidigt är beredda att hjälpa Turkiet att invadera och ockupera tycker jag är jätteproblematiskt.

I samband med regeringens kursändring kallade Tobias Billström PYD och YPG för ”tvivelaktiga” organisationer. Något som fick PYD:s talesperson i Sverige, Shiyar Ali, att uppmana regeringen att ”ta hem sina IS-svenskar”.

– Jag håller med honom. Jag tycker det är pinsamt och att Sverige borde skämmas, framförallt med tanke på hur mycket kurderna har kämpat mot Daesh och de fångar som nu vistas i deras läger. De kan inte vara Sveriges och världens dörrmatta längre, det priset är för högt, säger Amineh Kakabaveh.

”Skäms över att vara svensk”

På frågan hur hon ser på ett fullvärdigt Natomedlemskap blir svaret följande:

– Om vi går med i Nato så kommer det att få konsekvenser. Vi vet inte hur Putin kommer att agera framöver, om hoten om ett tredje världskrig är på riktigt. Men de här regimerna vet att Europa är upptagna med kriget i Ukraina, och att de därför kan komma att passa på att starta andra krig när ögonen är på annat håll.

Amineh Kakabaveh menar att Sverige och Nato därmed kommer att bidra till att fler krig skapas än att fler fredsavtal sluts, bland annat genom vapenexporten.

– Detta är ett gyllene tillfälle för Erdogan och Putin, två despoter, att gå ihop och leka med Sverige och våra principer. För de vet att vi kommer göra allt för att kunna gå med. Sverige har gått i ett bakhåll här, men det är självförvållat.

– Just nu skäms jag över att vara svensk och över hur den svenska regeringen knäböjer inför Erdogan. Hur vi säljer ut våra principer till en diktator och att historien med att europeiska, demokratiska länder som stödjer diktaturer upprepar sig. Igen. Det är så samvetslöst. Trots att Sverige är ett litet land så har vi haft en röst i världen, men nu har vi varken det eller heder kvar, anser jag.

Aftonbladet har sökt utrikesminister Tobias Billström som avböjt kommentar.