Ny museiattack av klimataktivister

TT-AFP

Publicerad 2022-10-27

Johannes Vermeers verk "Flicka med pärlörhänge" på Mauritshuis i Haag blev på torsdagen måltavla av klimataktivister. Arkivbild.

Klimataktivister limmade på torsdagseftermiddagen fast sig vid Vermeers berömda målning ”Flicka med pärlörhänge” på Mauritshuis museum i Haag. Det är den tredje attacken på en dryg vecka som riktas mot ovärderlig museikonst.

Bilder på sociala medier visar hur en man klädd i en ”Just stop oil”-t-shirt limmade fast sitt huvudet på tavlan, en annan limmade fast sin hand på väggen intill, medan en tredje tömde ut en burk med vad som såg ut att vara tomatsoppa över huvudet på den första aktivisten.

Tre män i 40-årsåldern hemmahörande i Belgien greps efter attacken och har förhörts av polisen i Haag.

”Konst är försvarslös och vi fördömer starkt alla försök att skada den oavsett anledning”, säger Mauritshuis i ett uttalande till AFP.

Vermeers mästerverk från 1665, som inspirerat både till en roman och en Hollywoodfilm, skyddas av en glas och klarade sig utan skador vid attacken.

För drygt en vecka sedan kastade unga miljöaktivister tomatsoppa på en Vincent van Goghs målning på National Gallery i London. I söndags var det dags igen när målningen ”Les Meules” av Claude Monet attackerades med potatismos på Barberini-museet i Berlin.

Under torsdagens attack ska en av männen ska ha ropat:

”Hur känner du dig när du ser något vackert och ovärderligt som förstörs framför dina ögon? Den här målningen är skyddad av glas, men våra barns framtid är inte skyddad.”