Timvikarier ska göra vården tryggare i Uppsala

Publicerad 2020-05-02

Arkiv.

Timvikarier inom vården i Uppsala ska nu få säkrare anställningar.

Den som tidigare gått på timmar kommer nu erbjudas tidsbegränsade hel- och deltidsanställningar .

De nya anställningarna är för att personal med symtom ska våga stanna hemma och inte sprida smitta.

En person som bara har få timmar arbete varje månad stannar ogärna hemma och är sjuka under den tiden – det tror inte Uppsala kommun i alla fall. För att den timanställda personalen ska kunna stanna hemma om de känner sig dåliga tar kommunen nu till bättre anställningsvillkor. Nu kommer timanställda istället erbjudas hel- eller deltidsanställningar under en tid och har då rätt till sjukersättning.

Beslutet gäller timanställda som är aktuella i tjänst hos äldreförvaltningen. Dessutom kommer vikarier med utbildning som undersköterska, sjuksköterska, arbetsterapeut och fysioterapeut att erbjudas tidsbegränsad månadsanställning på heltid under de närmaste fyra månaderna.

Inte gratis att skydda de sjuka

För att kunna erbjuda de nya anställningarna kommer Uppsalas skattebetalare få betala 13 000 000 kronor. Kommunstyrelsens ordförande, Erik Pelling (S), tror att satsningen kommer ha en dubbel effekt, både för de som arbetar inom vården och de som lever inom den.

– Läget är fortfarande väldigt allvarligt och situationen kan försämras snabbt. Längst fram i arbetet mot pandemin befinner sig alla som arbetar inom äldreomsorgen. De vårdar de äldre som insjuknat och arbetar hårt för att förhindra att fler smittas. De ska känna hela samhällets stöd och känna trygghet, därför satsar vi nu på tryggare anställningsvillkor, säger han.