Kraftig brand i kemifabrik i Stenungsund rasade hela natten

VMA utfärdat på grund av röken

Uppdaterad 2020-05-10 | Publicerad 2020-05-09

En brand bröt ut i Borealis kemifabrik i Stenungsund på lördagskvällen.

Allmänheten uppmanades att hålla sig inomhus medan 20 enheter från räddningstjänsten kämpade med att släcka elden – som fortsatte rasa fram till klockan 06 på morgonen.

Räddningstjänsten larmades till kemifabriken vid 20.30-tiden. Styrkor från Göteborg kallades in för att hjälpa till i släckningsarbetet.

En havererad gaskompressor började brinna och i samband med det tog det även eld i en gasledning.

– Arbetet inriktas på att kyla intilliggande delar av processutrustningen och att kontrollera och försöka stänga ner processen, säger Niclas Fogelqvist, ledningsoperatör vid Räddningstjänsten Storgöteborg.

Brandmännen, som som mest bestod av 20 enheter, har under hela natten kämpat med kylningen. Strax efter klockan 06 under söndagsmorgonen var allt släckt.

Kemifabrik i Stenungsund brinner.

Rök från fabriken

Ett VMA, viktigt meddelande till allmänheten, utfärdades under kvällen.

”Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Göteborg”, lyder meddelandet.

Personalen i säkerhet

Polis var på plats och vägar stängdes av. Ledningsgruppen och annan expertis har under kvällen och natten samlats i nödlägescentralen på fabriksområdet.

Borealis, som har flera anläggningar i Stenungsund, är den enda polyetentillverkaren i Sverige.

Det är i företagets så kallade krackeranläggning det börjat brinna. Där produceras den råvara – eten och propen – som används för att tillverka platsmaterialet polyeten i en annan fabrik på orten. Kapaciteten är 620 000 ton eten och propen per år.

Polyeten används i produkter till framför allt kabel- och rörmarknaderna.

Ingen person ska ha kommit till skada under branden.

Följ ämnen i artikeln