Dambergs uppmaning inför valborg

Uppdaterad 2020-04-29 | Publicerad 2020-04-27

Det kommer inte att bli något vanligt valborgsfirande i år. 

Nu vill inrikesminister Mikael Damberg att föräldrar tar sitt ansvar inför helgen. 

– Jag tycker att man ska ha koll på sina ungdomar under valborg, särskilt i år, säger han.

Spridningen av coronaviruset är fortfarande stor i Sverige, och framför allt i Stockholm. Den 1 maj beräknas 26 procent av invånarna i Stockholms län ha haft smittan eller vara smittade av viruset. 

När valborgshelgen nu närmar sig kallade inrikesminister Mikael Damberg till presskonferens för att påminna om det allvarliga läget. 

– Förbudet mot allmänna sammankomster större än 50 personer gäller också utomhus, det kommer självklart innebära att det inte kommer vara några större valborgsfirande i år. Jag vill understyrka att de här råden inte bara är tips, det är regler som ska följas, säger han och fortsätter: 

– Jag vill ändå säga det att man kan ändå hitta nya sätt att umgås, inom familjen, kanske även över nätet.

Inrikesminister uppmuntrar även till digitala lösningar under 1 maj där det inte kommer att bli några demonstrationståg.

”Vill rikta mig till alla föräldrar”

Inrikesministern skickade också en uppmaning till alla föräldrar inför valborgshelgen. 

– Jag vill rikta mig särskilt till alla föräldrar. Jag vill att ni ska ta ansvar för era barn och ungdomar de kommande dagarna. Se till att inte bidra till ökad smittspridning, att man förstår att det är en solidarisk handling, säger han. 

– Det är fortfarande allvarligt läge. Det är inte läge att slappna av.

Damberg har tidigare rutit till mot fulla uteserveringar i Stockholm där folk har suttit tätt. Under söndagen fattade Stockholms smittskyddsläkare Per Follin beslutet att stänga fem krogar i huvudstaden. Detta efter att inspektioner visat att de inte följt Folkhälsomyndighetens coronaregler.

Kontrollerna kommer att fortsätta under veckan.

PODD Så påverkas vi av ensamheten under coronaisoleringen

Coronakrisen har skapat en helt ny vardag för många av oss - en vardag där vi är allt mer isolerade och ensamma. Hur påverkas vi av det, och hur lär vi oss att hantera isoleringen så bra som möjligt? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen