Jobbpaket för 1,3 miljarder i budgeten

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff för att presentera budgetnyhet om insatser för att få fler i arbete.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och finansminister Magdalena Andersson (S) håller pressträff för att presentera budgetnyhet om insatser för att få fler i arbete.

Regeringen föreslår ett jobbpaket på 1,3 miljarder kronor.

Bland annat satsas drygt 400 miljoner på extratjänster och introduktionsjobb.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) beskriver jobbpaketet som en "kursändring" efter att arbetsmarknadspolitiken skurits ned under 2019.

Hon skyller nedskärningarna på M:s och KD:s budgetförslag som antogs av riksdagen förra året.

– Det som anvisades för 2019 var en slakt på resurser till arbetsmarknadsutbildningen, säger Nordmark.

Dämpning

Enligt henne innebär de satsningar som den rödgröna regeringen nu presentera att nedskärningarna dämpas. Bara en del av det som togs bort, runt en tredjedel, avsätts på nytt.

Det innebär bland annat att regeringen lägger tillbaka 427 miljoner kronor till extratjänster och introduktionsjobb för år 2020.

– De är viktiga för att långtidsarbetslösa och nyanlända ska kunna få jobb, säger Nordmark.

Tillskottet beräknas räcka till 2 200 personer.

Jobbpaketet innebär också 281 miljoner kronor mer till arbetsmarknadsutbildningen år 2020. Tillskottet beräknas räcka till 1 000 platser.

Tjänstemännens samlande organ TCO, som Nordmark lämnade ordförandejobbet hos när hon blev minister förra veckan, anser att regeringen gör för lite. Särskilt Arbetsförmedlingen är i ett svårt läge efter de stora neddragningar som ska ske, det kan gå ut över möjligheten att ge arbetssökande stöd.

"Det är bra att det blir fler platser på arbetsmarknadsutbildning och att neddragningen av resurser till Arbetsförmedlingen dämpas. Grundproblemet finns dock kvar eftersom man genomför en genomgripande reform i allt för snabb takt" säger Peter Hellberg, TCO:s ordförande i en kommentar.

Chaufförer och maskinister

Nordmark uppger att regeringen är överens med samarbetspartierna Centern och Liberalerna att arbetsmarknadsutbildning med strategisk betydelse ska få vara kvar och utvecklas. Det innebär till exempel utbildningar för blivande busschaufförer, lastbilschaufförer och grävmaskinister.

Även kunskapslyftet byggs ut år 2020, med 220 miljoner kronor, till 93 000 platser.

Kunskapslyftet är vuxenutbildning för personer med kort utbildning. I satsningen på 220 miljoner kronor ingår dock också utbildningssatsningar för att få fram mer lärare.

I jobbpaketet ingår även 84 miljoner till etableringsjobb och 193 miljoner till utvecklat stöd och matchning för dem som söker arbetskraft eller anställning. De satsningarna har dock Centern presenterat tidigare.

Räcker pengarna?

TT: Räcker satsningarna för att möta ökad arbetslöshet?

– Vår bedömning är att detta är väl avvägt givet det vi vet nu, säger finansminister Magdalena Andersson.

– Visar det sig att utvecklingen blir helt annorlunda, då har vi möjlighet att diskutera det med våra samarbetspartier.

Andersson är försiktig med att kommentera de senaste, försämrade arbetslöshetssiffrorna. Hon påpekar att de två senaste månadernas siffror varit mer negativa än väntat, men understryker att det rör sig om två sommarmånader.

Sommarstatistiken brukar vara mer osäker än övriga året.

Publicerad:

LÄS VIDARE