Regionen satsar mot pollen – så ska skåningarna klara sig

Av: Aftonbladets lokalredaktion

Publicerad:
Uppdaterad:

Pollensäsongen är redan igång i Malmö tack vare den milda vintern. Ögon och näsor har börjat rinna och både hassel- och alpollen har uppmätts.

Region Skåne har beslutat att allergikerna ska lära sig hjälpa sig själva och medicinera i tid. Regionens tredje stora informationskampanj kopplar också allergierna till klimatförändringar, rapporterar SVT Skåne.

Tidigare kampanjer har handlat om översvämningar och värmeböljor. Målet nu är att få skåningarna att ha bättre koll på pollenprognoserna och förebygga ohälsa genom att ta allergimedicin innan läget för kroppen blir akut.

– Man kan inte påverka pollennivåerna i sig. Det man kan göra är att utveckla metoderna för att mäta pollenhalten och göra bra prognoser, säger Peter Groth, folkhälsostrateg på Region Skåne till SVT.

Det milda vädret har fått både hassel och gråal att börja blomma och släppa pollen i stora delar av södra Sverige. Mätningarna är inte igång ännu men allergiker kan redan känna besvär, uppger Pollenrapporten.se.

Mätstationen i Malmö drivs i regi av Pollenlaboratoriet vid Göteborgs universitet i samarbete med Skånes Universitetssjukhuset i Malmö, SUS, med medel från Region Skåne. Mätningarna är igång.

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

Publicerad: