”Vi måste ha fler patrullpoliser – då skärper sig folk”

Publicerad 2019-07-21

GÖTEBORG. På mindre än en vecka har två unga män knivskurits till döds i centrala Göteborg.

När Aftonbladet pratar med folk som rör sig i centrum på kvällar och nätter – som taxichaufförer och entrévärdar – ger de en bild av en stadskärna i förfall.

– Det har blivit mycket värre än på 90-talet. Det är mer folk, mer droger och folk bryr sig mindre om vad de gör, säger Imad El-Saneh, taxichaufför.

Vid midnatt i fredags knivskars en 19-åring till döds i närheten av gallerian Nordstan, Göteborg. Polisen fick larm om ett bråk på platsen och när man kom fram hittades 19-åringen svårt skadad.

– Ordningsvakter och poliser satte i gång hjärt- och lungräddning på honom. Sedan kördes han till Sahlgrenska. Men han avled ganska snabbt på sjukhuset, säger Thomas Fuxborg, polisens presstalesperson.

Detta var det andra knivdådet med dödlig utgång på kort tid i centrala Göteborg. Natten till i onsdags knivskars en 18-åring till döds på Hjalmar Brantingsplatsen.

Försökte sälja till barn

När Aftonbladet pratar med folk som rör sig mycket i centrala Göteborg uppger flera att situationen har förvärrats på senare tid.

– Knark säljs helt öppet. Härom dagen såg jag en langare som försökte sälja hasch till 14-åringar från Gothia Cup. Det är pinsamt, säger entrévärden Johan.

Michael Ngibuini, 20.

Ibland kommer turister fram till honom och klagar på att personer försökt sälja knark till dem.

– De säger ”Vad är det som händer med Göteborg. Så här är det inte i andra städer”.

”Vi behöver poliser”

52-årige Imad El-Saneh har jobbat som taxichaufför i Göteborg sedan 1992. Han har märkt en stor skillnad på klimatet i centrum. Det är mer folk, fler är drogpåverkade och det förekommer mer vapen. Imad El-Saneh saknar patrullerande polis.

– Förr kunde du se hur patrullerande poliser stoppade folk på stan som gick omkring med ett ölglas i handen. Det händer inte längre. Jag ser sällan någon till fots – de sitter i sina bilar.

Imad El-Saneh har kört många kunder som blivit rånade på sin mobiltelefon i närheten av Nordstan. Han tycker att polisen måste sätta ut patrullpoliser till fots eller på cykel.

– Vi behöver poliser till fots härifrån till Valand och till Järntorget – alltså runt hela zonen, säger han och fortsätter:

– För när folk ser poliser på stan blir det en annan stämning. Folk skärper sig mer när de ser poliser.

Han får medhåll från en annan taxichaufför, Ali Yekta, som jobbat 18 år i Göteborg.

– Det är katastrof framför Femman huset utanför McDonald's på nätterna. Det är så mycket ungdomar som hänger och ibland hittar de på dumheter, säger han.

Han menar att polisen brukar ha två patruller i området men de pratar inte så mycket med ungdomarna. Det är han kritisk till.

– Man måste komma närmare dem. Man måste fråga dem ”Vad gör ni här? Vad gör ni på er fritid?”.

Undviker centrum

34-åriga Frida Eriksson bor i centrala Göteborg. Hon har blivit försiktig.

– Jag är mycket mer rädd. Någon gång är det min eller någon närståendes tur att råka illa ut. Att bli rånad eller våldtagen.

20-årige Michail Ngibun undviker centrum på natten. Måste han in till stan så försöker han undvika att bli inblandad i trubbel.

– Kommer någon fram och pratar med mig så svarar jag inte utan går bara vidare. Om det står ett gäng på trottoaren så går jag över på andra sidan, säger han.

Kort efter knivdådet i fredags greps en misstänkt gärningsman på en spårvagn vid Gamlestadstorget. Mannen, som är 24 år, blödde från armen och ska också ha blivit knivskuren i samband med bråket.

”Har inte resurser”

Polisens presstalesperson Thomas Fuxborg säger att man ännu inte har något klart motiv till dådet, men att det har varit oroligt i centrum de senaste veckorna. Dels på grund av det vackra vädret och dels på Gothia Cup.

– Det är Göteborgs ungdomar som kommer in till stan i stora mängder som gör att det blir väldigt oroligt. Det är inte Gothia Cup deltagare som ställer till det, säger Thomas Fuxborg.

Varför kommer ungdomarna in till stan när det är Gothia Cup?

– Det är mycket tjejer och det är killar. Ungdomar tycker att det är roligt att vara där det händer mycket.

Flera jag har pratat med saknar poliser till fots i centrum. Vad säger du om det?

– Så kan det säkert uppfattas. När jag började på 80-talet då hade man fotpatruller, kanske 8−10 stycken, som gick i de centrala delarna. Men där är vi inte i dag riktigt. Vi har inte de polisära resurserna som skulle behövas för att sätta ut mer fotpatruller.

Följ ämnen i artikeln