EU-experter: En tuff tid väntar von der Leyen

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Ursula von der Leyen gratuleras efter att ha valts till ordförande för EU-kommissionen.
Foto: Jean-Francois Badias/AP/TT
Ursula von der Leyen gratuleras efter att ha valts till ordförande för EU-kommissionen.

En högerpolitiker som även lyckas tilltala den samlade mittenfåran i EU-parlamentet. Men också en tidigare blek tysk minister som inte gjort så stora avtryck. Så beskrivs EU-kommissionens nya ordförande av experter.

Med löften om satsningar på klimat, jämställdhet och sociala frågor lyckades Ursula von der Leyen få en majoritet av rösterna i Europaparlamentet – men en knapp sådan.

– Det är ett uttryck för att vi har ett politiskt splittrat parlament. Hon har försökt med löften för att övertyga framför allt liberaler och socialdemokrater, men det är inte helt självklart att hon kommer kunna leverera det hon lovat. Det kommer nog påverka hennes period, säger Göran von Sydow, statsvetare och chef för Svenska institutet för europapolitiska studier, Sieps.

Kommissionens sammansättning ska enligt von der Leyens löften bli mer jämställd än de tidigare.

– Det en väldigt symboliskt viktig aspekt att hon är första kvinnliga ordföranden, säger Göran von Sydow.

Utmaningar

EU-journalisten Ylva Nilsson håller med om att von der Leyen står inför stora utmaningar.

– Det är en tid som gungar. Och det vi har hört om henne hittills är att hon har varit ganska svag och följsam och inte riktigt satt egna avtryck. Nu ska hon ta initiativen i EU-politiken och då måste hon visa upp helt andra sidor, säger hon.

Nilsson tror dock inte att den knappa majoritet von der Leyen valdes med kommer påverka hennes möjligheter att driva igenom sina politiska frågor.

– Antingen blir man vald eller så blir man det inte. Nu sitter hon säkert. Det hon valde att lova säger väldigt mycket om hur de närmaste fem åren kommer se ut. Det kommer handla väldigt mycket om höga ambitioner på klimatområdet, säger hon.

"Ingen självklarhet"

Ylva Nilsson pekar även på von der Leyens löften inom sociala områden, som kan komma att förändra EU:s politik de närmaste åren.

– Det handlar om livspussel och familjepolitik, diskussioner om minimilön och europeisk a-kassa. Hon går längre på det området än de flesta svenska politiker vill, de anser att Sverige ska hantera dessa frågor utan EU-inblandning.

Den första utmaningen för von der Leyen blir att sätta samman en kommission, som ska godkännas av parlamentet i höst – något som inte är en självklarhet, enligt Göran von Sydow.

– Den här omröstningen visar att det inte finns en majoritet som automatiskt godtar det som läggs på deras bord.

Publicerad:

LÄS VIDARE