Ökat tryck vid Riksgränsen när Norge lättat på restriktioner

Uppdaterad 2020-07-16 | Publicerad 2020-07-15

RIKSGRÄNSEN. Allt fler svenskar reser över norska gränsen när Norge lättat på restriktionerna.

Även i röda zoner som vid Riksgränsen.

– Vi ser att folk har skrivit ut dokument från Skattemyndigheten som visar var de bor och kommer från Skåne eller liknande platser som är de gröna zonerna, säger gränspolisen Martin Fintland.

Men få har koll på karantänsreglerna.

I dag lättade Norge på reglerna kring vilka medborgare som får resa in i landet. Svenskar från Blekinge, Skåne och Kronoberg får lov att resa in i Norge utan att behöva sitta i karantän. Övriga svenskar, boende i så kallade röda zoner, tillåts också inresa men måste befinna sig i en tio dagar lång karantän.

Den norska polisen har i flera månader bevakat gränsen mellan Norge och Sverige i Riksgränsen. Men i dag märktes en ökad ström av svenskar som vill in i grannlandet.

– Vi upplever att folk inte riktigt har lärt sig reglerna. Vissa är till viss del införstådda, men inte fullständigt. Svenskar som bor i Skåne kör genom Sverige och om de övernattar i Sverige på vägen upp så måste de vara i karantän, vilket inte alla riktigt förstått, säger Martin Hintland, på norska gränspolisen i Riksgränsen.

”Det är svenskars plikt”

Enligt reglerna måste den som reser in på något sätt bevisa hur och var man ska sitta i karantän.

– Det är svårt att säga exakt hur, men det kan vara till exempel en hotellbokning. Om vi inte har någon förståelse för att de kommer att vara på ett ställe i tio dagar så blir man nekad inresa. Det är svenskars plikt att visa det, om man inte har en tydlig plan och inte kan förklara för oss hur de ska uppehålla sig så är det svårt för oss att kunna tro på det de säger.

Martin Hintland upplever att de flesta som nekats har haft förståelse.

– Det är i huvudsak artigt folk vi pratar med. Men vissa har blivit lite uppgivna och besvikna när de har kört väldigt länge och inte får komma in i Norge om de inte kan uppvisa att de ska vara i karantän och de förstör ju deras planer och att de måste köra hela vägen igen tillbaka.

Gränsen obevakad under natten

Norska gränspolisen patrullerar gränsen dygnet runt. Men under natten finns ingen stationerad personal på plats. SVT Norrbotten har tidigare rapporterat om svenskar som smitit genom gränsen under nattetid innan restriktionerna hävdes. Nu får samtliga svenskar resa in i Norge, men under rådande karantänkrav för alla som inte bor i Blekinge, Skåne eller Kronoberg.

– De som passerar under natten när polisen inte är närvarande har samma karantänplikt. Det är allas plikt att se till att man följer reglerna om karantän och håller social distansering och tar hänsyn till varandra.


PODD Coronafrågorna som vi saknar bra svar på

Vi pratar med Aftonbladets reporter Nivette Dawod om vilka frågor vi ännu inte fått svar på när det gäller coronapandemin.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen