Iran

Irans president ber parlamentet samarbeta

Av: 

TT

NYHETER

Irans president Hassan Rohani uppmanar landets parlament att samarbeta med regeringen. Maningen kom i ett tal vid öppnandet av parlamentets nya arbetsår. Rohani är pressad av ett starkare konservativt motstånd.

– Jag hoppas att vi under det år som återstår för denna regering kommer att kunna samarbeta och arbeta tillsammans, sade Rohani.

Iran väntas hålla presidentval våren 2021.

Parlamentets öppnande sker i ett läge där landets ekonomi, som drabbats hårt av coronakrisen, gradvis öppnas upp igen. Men kampen mot viruset är långt ifrån över, vilket visade sig med tydlighet i kammaren där ledamöterna satt med en tom stols avstånd till varandra. Flera av dem bar munskydd och fick sin kroppstemperatur kontrollerad innan de gick in i parlamentsbyggnaden, rapporterar iranska medier.

Rohani försvarade sin regerings handlande, som kritiserats av de konservativa och ultrakonservativa politiker som vann majoritet i kammaren i valet i februari, där knappt 43 procent av väljarna deltog enligt officiella siffror.

Kärnenergiavtalet som slöts med flera stormakter 2015 väckte förhoppningar om en ljusare ekonomisk situation i Iran. Men de kom på skam då USA:s president Donald Trump 2018 lämnade avtalet och återinförde sanktioner mot Iran.

I sitt tal anklagade Rohani på nytt USA för att bedriva "psykologisk krigföring" och ägna sig åt "ekonomisk och medicinsk terrorism". Men han tillade att Iran lyckats stå upp mot "fienden".

Presidenten hyllade även sin regerings hantering av coronapandemin och hävdade att Iran är ett av de länder som med framgång bekämpat viruset.

Iran har registrerat omkring 140 000 fall av coronasmitta och drygt 7 500 dödsfall enligt officiella siffror.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lys upp höstmörkret – just nu 25 % medlemsrabatt på belysning hos Åhléns!

Åhléns

Publisert:

LÄS VIDARE

Ardalan Esmaili: ”Hur många ickevita har du sett i en huvudroll?”

ÄMNEN I ARTIKELN

Iran

Hassan Rouhani