Strömstad hoppas på öppnad gräns

Petronella Uebel/TT

Publicerad 2020-05-13

Sedan gränsen till Norge stängde på grund av coronakrisen har omsättningen inom besöksnäring och handel sjunkit med 95 procent i Strömstad och i flera andra gränskommuner. Nu går de alla och väntar på besked från den norska regeringen: Ska gränsen öppnas eller inte?

– Det är det som kommer att avgöra hur det kommer att gå i Strömstad i sommar, säger Åsa Massleberg, turistchef i Strömstad.

Den 26 mars skulle Daftö resort i Strömstad ha invigt ett nytt pirathotell med bomber och krut, men sedan kom coronaviruset och ställde alla planer på ända.

– Invigningen ställdes in och vi har bara haft några få bokningar. Påsken 2019 hade vi 100 procents beläggning och den här påsken 3 procent, och sedan har det fortsatt så. Det har varit ett ganska extremt läge. Ett tag hade vi 100 procent avbokningar, men nu har det börjat vända, säger Lena Kempe, vd på Daftö resort.

Det är en campingresort med äventyrspark med 32 fastanställda och runt 200 säsongsanställda.

– Vi har varslat 50 procent av de åretrunt-anställda om uppsägning och vi kommer bara säsongsanställda en tredjedel av de 200 som vi brukar anställa, säger Lena Kempe.

Hon väntar nu spänt på den norska regeringens besked om gränsen ska öppnas eller inte, ett besked som ska komma på fredag. 60 procent av resortens gäster kommer från Norge.

– Vår närmaste marknad ligger just nu på fel sida om gränsen, säger hon.

Ingen som handlar

Ståle Lövheim är centrumchef på Nordby shoppingcenter, som ligger 300 meter från den norska gränsen.

– Vår affärsidé är norrmän och när de inte kommer, då är det ingen som handlar. När omsättningen minskar med 95 procent så är det tufft. Nu handlar det bara om att överleva från dag till dag, säger han och tillägger:

– Det enda alla pratar om just nu är vad den norska regeringen ska säga på fredag. Allt ligger i händerna på (Norges statsminister) Erna Solberg. Det är bara hon som har svaret, säger Ståle Lövheim.

Åsa Massleberg, turistchef i Strömstad kommun, delar oron.

– Det vi alla väntar på är besked från den norska regeringen. Nu börjar det också bli en ganska stark opinion inne i Norge. De börjar protestera mot det här, säger hon.

Alla runt omkring henne är permitterade.

– Det är helt förödande och fruktansvärt. Nu börjar tyvärr uppsägningarna att trilla in också, säger hon.

Coronakrisen gör att Strömstad som förra året slog rekord med 843 000 gästnätter på hotell, stugbyar, vandrarhem och camping förra året blöder. Besöksnäringen och handeln har störtdykt, omsättningen har minskat med 95 procent. Samtidigt skjuter arbetslösheten i höjden.

– I lilla Strömstad med 13 000 invånare har vi haft en beläggning i besöksnäringen som lägger oss i topp i Västsverige. Vi har också högst handelsindex i Sverige – den motsvarar handeln i en kommun med ungefär 133 000 invånare. Det är därför det blir så förödande, säger Åsa Massleberg.

Brev till regeringen

Även Eda kommun och Årjängs kommun är hårt drabbade av den stängda gränsen till Norge. De har tillsammans med Strömstad skrivit till den svenska regeringen för att beskriva den svåra situation som de hamnat i.

– Vi har inte fått något direkt svar, men vi har försökt påverka dem. Nu väntar vi på besked. Det är klart att vi vill att de ska öppna gränserna, samtidigt vill vi att det ska ske på ett bra sätt, säger Johanna Söderberg (C) som är kommunalråd i Eda kommun, som har flera stora shoppingcenter vid gränsen.

Hittills har Värmland varit ganska förskonat från smittspridning.

– Vi har inte haft så mycket konstaterad smitta och tycker det är viktigt att alla håller avstånd, men vi vill naturligtvis ha i gång verksamheterna – folk ska ju leva.

Rättad: I en tidigare version av artikeln fanns en felaktig uppgift i faktarutan om hur många dagar den norska karantänen är.

PODD Virusexpert: Corona har låg mutationshastighet

De senaste veckorna har frågan om huruvida coronaviruset muterar skapat en hel del rubriker, både i svensk och internationell press. I det här avsnittet pratar vi om vad forskningen säger, tillsammans med Tomas Bergström, professor i klinisk mikrobiologi.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen