M: Polisarbetet mot sprängningar räcker inte

Marc Skogelin/TT

Publicerad 2019-11-06

Johan Forsell (M) tror inte allmänheten känner sig tryggare efter polisledningens presskonferens. Arkivbild

Polisens löften om nya åtgärder mot grov brottslighet och främst alla sprängdåd kommer sannolikt inte att få allmänheten att känna sig tryggare, tror moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell.

– Jag befarar att sprängningarna blivit de nya skjutningarna. De inträffar så ofta att man inte ens riktigt reagerar över det, säger Johan Forssell till TT.

– Det är bombdåd. Det är vad det handlar om.

Forsell är övertygad om att polisen gör sitt bästa.

– Men det är uppenbart att det inte räcker till, säger han.

Forssell efterlyser "mönsterbrytande" åtgärder från regeringen. Han nämner som exempel visitationszoner, skärpta straff för personer som ertappas med sprängmedel på allmän plats och en stor satsning på övervakningskameror i brottsutsatta områden.

Under onsdagens presskonferens berättade rikspolischef Anders Thornberg om flera åtgärder som polisen ska vidta på kort sikt med anledning av sprängningarna. Bland annat ska det forensiska arbetet stärkas och en nationell hubb inrättas med uppdrag att samordna och utveckla arbetet mot sprängningar. Det internationella polissamarbetet avseende sprängningar ska också utvecklas.

TT: Är ditt intryck efter dagens presskonferens att polisen är på väg att vända utvecklingen?

– Jag önskar att jag hade kunnat svara ja på den frågan, men det kan jag inte. Jag tror att det kommer att bli bättre, men jag är rädd för att det först blir sämre, säger Johan Forssell.