Svante berättar om TBE-sjukdomen i ny bok – ”fruktansvärt”

Uppdaterad 2019-07-10 | Publicerad 2019-07-09

Svante Lidén jobbade som reporter på Aftonbladet när han blev smittad med TBE.

I tio år har han kämpat mot den smärtsamma sjukdomen.

Nu berättar han sin historia i den nysläppta antologin ”TBE-boken”.

I augusti 2008 blev Svante Lidén biten av en fästing utanför Uppsala när han meckade med sin kajak. Nästa dag skulle han paddla till Örebro, men så blev det inte.

I bilen på vägen hem fick han en plötslig och intensiv huvudvärk.

- Det small till som en handgranat i huvudet, det bara exploderade. Samtidigt fick jag hög feber. Min fru, som är läkare, befarade först att jag fått en hjärnblödning, så vi åkte till akuten, säger Svante Lidén.

Väl framme upptäckte läkarna att Svante blivit smittad med TBE. De efterföljande veckorna minns han bara som ett töcken.

- Jag kommer inte ihåg så mycket, bara spridda minnesbilder, som att jag fick krypa till toaletten, tog fel på dörren och sedan bara föll rakt ner på golvet. Att folk besökte mig kommer jag inte ihåg.

Smärtan var konstant och intensiv.

- Den gick från huvudet ner i axlarna. Jag var helt omtöcknad, det gjorde djävulskt ont och var fruktansvärt obehagligt, som att ligga fängslad i ett slags smärtkokong.

En dag fick Svante nog av att bara vara hemma. Han tog sig ut på gatan från lägenheten, men kom inte långt.

- Det var en närmast psykedelisk upplevelse. Världen var nästan tvådimensionell, som att gå omkring i en teckning. Upplösningen var dålig, allt var pixligt. Jag stapplade fram med händerna mot husväggen som en drucken.

Berättar om kampen i ny antologi

Med tiden blev Svantes tillstånd bättre och mer stabilt. Men Svante har fortfarande svårt att komma ihåg saker, namn och ansikten och kan plötsligt fastna med blicken, slagen av plötslig utmattning.

Trots allt menar Svante att han är lyckligt lottad. Under åren har han hållit föredrag och skrivit flera artiklar om sjukdomen. På så sätt har han, till skillnad från många andra, kunnat prata om sitt tillstånd med TBE-sjuka som hört av sig.

– Att jag fortfarande kunde skriva var ett gudsbevis för mig. Många som får TBE blir isolerade utan att ha någon som förstår dem att prata med. Det är en ensam sjukdom.

Vid midsommar i år släpptes ”TBE-boken”, en antologi sammanställd av redaktörerna Suzanna Sandberg och Tomas Rydsmo, där 14 smittade delar med sig av sina upplevelser. En av dem är Svante, som hoppas att boken ska skapa en större förståelse för sjukdomen i samhället.

– Jag har haft tio år på mig att skapa en strategi för att hantera detta, men livet är klart begränsat. Man får inte bli bitter, det är det viktigaste, för annars är det kört. Det gäller att inte grubbla för mycket, för skadan är redan skedd. Det finns mycket positivt omkring en som man ska ta vara på.

TBE vanligast bland vuxna

Årligen smittas mellan 200 och 400 personer av TBE i Sverige. Enligt Marika Hjertqvist, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, smittas flest i trakterna kring Stockholm.

– TBE är vanligast i Sörmland och Uppland, men flest fall har vi i Stockholmsregionen. Majoriteten av de drabbade är mellan 40 och 70 år, det är väldigt sällan som barn under tre år drabbas, säger Marika Hjertqvist.

Sedan viruset kom till Sverige på 1950-talet har det långsamt spridit sig västerut.

– I år har vi haft 39 fall i hela landet hittills. Det är ganska normalt, men de flesta fallen kommer in under sensommaren och hösten. I år är majoriteten från Västra Götaland, vilket är ovanligt, säger Marika Hjertqvist.