Gotländska keramiker fast i Indien

”Polisen jagar oss med bambustavar”

Av: Michael Toll

Publicerad:
Uppdaterad:

Åke och Eva Nobling jobbar som keramiker på Gotland.

De befinner sig på en arbetsresa i Goa. Nu har Indien stängt ner totalt och de kommer inte hem.

– När vi går ut och försöker hitta något att äta jagar polisen oss med bambustavar, säger Åke.

Åke, 64, och Eva, 66, reste i mitten av januari till Indien på en arbetsresa, precis när coronaviruset började hamna på tapeten. Efter flera veckor i landet skulle de ha åkt hem 22 mars. Men nu kommer de inte hem.

– Först blev vårt flyg inställt. Vi köpte en ny biljett till dagen efter, som också blev inställt. Vi är helt fast och kan inte ens gå ut på gatan. Vid matbutikerna står poliser med bambustavar, säger Åke Nobling till Aftonbladet.

Åke och Eva Nobling sitter fast i Indien.
Foto: PRIVAT
Åke och Eva Nobling sitter fast i Indien.

Utegångsförbud i hela Indien

I tisdags berättade landets premiärminister Narendra Modi i ett tv-sänt tal att ett utegångsförbud skulle utlysas i hela Indien och att hela landet med 1,3 miljarder människor skulle stängas fram till mitten av april. Endast matbutiker och apotek får hålla öppet.

Men i Goa går det inte ens att handla i några matbutiker.

– Poliserna bevakar alla gatorna. De är mycket aggressiva och tillåter inte någon att förflytta sig utomhus. Det är ett minst sagt kärvt läge och känns otrevligt, säger Åke.

Problemet för många turister i Goa är även att om de lyckas få tag på en flygbiljett hem, har de ingen möjlighet att ta sig till flygplatsen, enligt Åke.

– Det finns inga taxichaufförer som vill köra oss. Allt står still och vi kan inte ta oss härifrån.

Smyger ut och letar mat

Då alla butiker och restauranger är stängda börjar mat och vatten bli en bristvara.

– Det finns möjlighet att smyga ut sent på kvällen och äta lite på nåder på en restaurang på en bakgata här i närheten. Men de mesta börjar ta slut. Det är knappt så vi klarar oss. Vi lyckades köpa några apelsiner och en melon för några dagar sedan.

Även kontanter är svårt att få tag på. Närmaste bankomat ligger fem kilometer bort. Men att ta sig dit är numera omöjligt.

– Poliserna hotar och jagar oss med bambustavar om de ser folk ute på gatan, säger Åke.

Han och Eva har varit i kontakt med svenska ambassaden i Delhi och deras hopp står nu till att det ska skickas ner ett flygplan från Sverige.

– De har sagt åt oss att först söka oss till ett annat boende, som har en egen restaurang som kanske har öppet. Men det kommer bli tufft att vara kvar här i flera veckor, situationen kommer med all säkerhet att förvärras.

Foto: PRIVAT

PODD Så har EU misslyckats under coronakrisen

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om hur EU har hanterat coronakrisen. Vad händer med EU när krisen väl är över? Gäst är Wolfgang Hansson.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE