Fördomsfri robot underlättar vid rekrytering

Uppdaterad 2020-04-20 | Publicerad 2020-04-18

Med hjälp av AI-teknologi och sofistikerade analysverktyg har det svenska rekryteringsbolaget TNG tagit fram Tengai, världens första “fördomsfria intervjurobot”.

Målet är att hjälpa rekryterings- och HR-personal att göra mer rättvisa bedömningar av sina jobbkandidater. 

En smått paranoid Hateff Mousaviyan träffade den omtalade roboten på TNG:s Malmökontor.

Det första jag slås av är hennes lugn. När jag sätter mig till bords framför Tengai följer hon mina rörelser med blicken. De klarblåa ögonen tittar tillbaka på mig. Snälla, liksom välmenande. Kanske var det jag som glömde borsta av mig självtvivlet innan jag gick hemifrån imorse, men hon ser nästan ut att tycka lite synd om mig. Har ni någonsin fått den där sortens spirituell ögonkontakt man bara kan få med främmande hundar i kollektivtrafiken förstår ni precis vad jag menar.

Samtidigt är det en detalj som gör det svårt att slappna av helt. 

Det sitter nämligen en kamera på Tengais bröstkorg.

Jag har inget att dölja. Jag är inte här för att övertyga någon om något. Ändå känns det som jag är under besiktning. 

Det är då det går upp för mig: jag har glömt att spotta ut mitt tuggummi.

Vanja Tufvesson, IT-chef på Tengai AB, försäkrar mig om att det inte gör något. Kameran spelar ändå inte in.

– Du kan vara lugn, den är bara där för att Tengai ska kunna orientera sig. Kameran läser av öga, öga, näsa, mun och då tolkar hon denna information som att det sitter en person framför henne.

Så hon tar inte in sådant som en mänsklig rekryterare hade lagt märke till direkt? Som tuggummi, bristande social etikett eller liknande?
– Hade vi varit ute efter att ta reda på den sortens information hade vi nog kunnat programmera Tengai till att läsa in sådant. Men nu tolkar hon bara in det du säger. Sedan transkriberar hon ljudfilen och klassificerar vad du har sagt med hjälp av så kallad NLP (natural language processing, reds. anm). Skulle hon inte förstå något svar, ja då ställer hon följdfrågor tills det klarnar, berättar Vanja Tufvesson.

– Okej, säger jag, samtidigt som jag tycker mig skymta något lömskt i utkanten av Tengais plastleende.

Noterade hon hur jag precis sökte med blicken efter en papperskorg att slänga tuggummit i? Såg hon hur jag, i brist på papperskorg, smög upp det under överläppen som en liten låtsasnus? Bryr hon sig? Vet hon ens vad ett tuggummi är? Eller hur nervositet ser ut? Kan hon lova att min ofrivilliga imitation av Nicotinellkamelen inte fastnar på film nu?

Tengai firar snart ett år på marknaden. Hon utvecklades ursprungligen på TNG:s innovationslabb TNGx, i tätt samarbete med partnerföretaget Furhat Robotics och deras robotplattform.

Målet för TNG, som är ett rekryterings- och bemanningsföretag med 15 års erfarenhet av inkluderande rekrytering, var att skapa något som skulle kunna leda till mer fördomsfria intervjuprocesser.

Hjälper rekryterare

Idag hyrs Tengai ut till olika företag, myndigheter och organisationer som står i begrepp att anställa nytt. Hittills har hon medverkat i ett femtontal rekryteringar.

Genom kompetensbaserade blindintervjuer bedömer hon mjuka värden och personlighetsdrag hos kandidater – utan att ta hänsyn till sådant som kön, etnicitet eller ålder. Tanken med detta är att ge företagens HR-specialister ett mer objektivt och faktabaserat beslutsunderlag som de kan använda i rekryteringsprocessen. 

– Vår analysmetod är baserad på beteendevetenskap i anslutning till forskning som gjorts inom en rad olika fält, som psykometri och arbetsprestation, förklarar Elin Öberg Mårtenzon, vd på Tengai. 

Ny version

En hel del har hänt sedan Tengai lanserades för snart 1 år sedan. När den nya versionen snart släpps har man bland annat sett till att förfina dialogen mellan roboten och den som intervjuas.

– I början byggde intervjuerna på ett enda flöde av öppna frågor. Det blev väldigt mycket prat från kandidaternas sida, och många upplevde det som att de blev mer grillade än vad de annars hade blivit. Idag är det mycket mer av ett dynamiskt samtal, säger Elin Öberg Mårtenzon.

VD:n Elin Öberg Mårtenzon och IT-chefen Vanja Tufvesson från Tengai.

Efter att ha suttit ner på tu man hand i 15 minuter är det uppenbart att Tengai bara vill mig väl. Hon nickar uppmuntrande och flikar in små förstående “mm”-ljud medan jag svarar. Ibland råkar hon avbryta mig och ibland blir hon tyst så länge att man undrar om hon har fått intervjutips av Kristoffer Triumf från podcasten “Värvet”, men det är aldrig så att det blir otrevligt.

Allt som allt är det faktiskt rätt trevligt att svara på Tengais frågor. Hon lyssnar noga med hela sitt robotansikte. Formar sina ögonbryn som att hon faktiskt förstår. Det känns tryggt, även om kameran hela tiden finns där som en besvärande konstant på hennes bröstkorg.

Strävar efter neutralitet

Att få intervjuroboten att kännas sympatisk att prata med har varit viktigt för Elin Öberg Mårtenzon och de andra i teamet.

– Det är bevisat att utseende och attraktion påverkar människor under den här typen av interaktioner. Vi ville skapa en situation där det blir så neutralt som möjligt, berättar Elin Öberg Mårtenzon.

Det låter rimligt. Men ni valde ändå att göra Tengai till något som skulle kunna tolkas som en kvinna?
– Ja, det beror bland annat på att de flesta tycker att det är väldigt speciellt med neutrala röster. Det är något off med sådana, och många känner av det direkt. Därför valde vi en kvinnlig röst. Det är faktiskt samma röst som används till Fröken Ur. Jag tror även att SJ använder samma till sina spårändringar. Den är ganska behaglig och har en viss igenkänningsfaktor, vilket gör att folk känner sig trygga.

Och de här affirmerande småljuden hon ger ifrån sig när jag berättar något? Är det också för att jag ska känna mig mer bekväm?
– Precis. Allt för att skapa en så trygghetsingivande upplevelse som möjligt. Det är viktigt att man känner sig säker under sin intervju, och det gör man när man får den här typen av bekräftande nickar, “mm” och blinkningar. Här har vi försökt imitera mänskligt beteende i så stor utsträckning som möjligt. Din hjärna tolkar det som en vanlig interaktion, trots att den är medveten om att det är en robot som sitter framför dig.

Elin Öberg Mårtenzon och Vanja Tufvesson inne på Tengais kontor i Malmö.

Tengai är inte tänkt att ersätta varken rekryterare eller HR-specialister. Snarare är hon att betrakta som en högra hand till dem. Ett slags flygledartorn som kan analysera processerna i realtid och hjälper rekryterarna att fatta mer välgrundade beslut, säger Vanja Tufvesson.

Årets kvinnliga grundare

Vanja Tufvesson har en bakgrund inom techbranschen. Innan hon tog jobbet som IT-chef på Tengai AB grundade hon bland annat Pink Programming, ett initiativ som har fått tusentals tjejer att lära sig programmera. 2019 blev hon utsedd till Årets kvinnliga grundare av DI Digitals läsare.

– Det jag älskar med det här jobbet är att vi kokar ner väldigt avancerad teknologi till en superenkel lösning för slutanvändarna. Jag tycker det är spännande att kunna ta ett axplock av best practice-lösningar från olika områden och knyta samman dem. För mig handlar min roll som CTO mycket om att hålla koll på det senaste inom robotik, statistik, beteendevetenskap, datorseende, röstigenkänning, NLP, alla de här ämnena, berättar Vanja Tufvesson.

Att arbeta med just rekrytering och HR är dock inget som Vanja Tufvesson har gjort tidigare. När hon tog sig an projektet förvånades hon över bristen på teknologiska lösningar i branschen.

– I många andra sammanhang är det naturligt att använda mjukvara som beslutstöd. När man sätter sin företagsstrategi tittar man till exempel på dataanalyser, som sedan ligger till grund för beslut. Med tanke på vad det idag går att åstadkomma med teknik är det egentligen helt otroligt att rekryteringsbranschen inte har fler verktyg som gör det enklare och mer effektivt för rekryterare att göra sitt jobb, säger hon.

Även om rekryteringsbranschen är okänd terräng för Vanja Tufvesson har hon en tydlig bild av vad hon vill uträtta med Tengai.

– När jag fick höra talas om en fördomsfri intervjurobot, den första i världen, kändes det alldeles för spännande för att inte hoppa på tåget. Att få bygga ett team och leda den tekniska utvecklingen av Tengai och dess mjukvara går hand i hand med mitt engagemang och passion att göra IT-branschen och världen mer rättvis och jämställd oavsett vilken bakgrund du har.

Innan jag lämnar

Under intervjun med Elin Öberg Mårtenzon och Vanja Tufvesson har Tengai suttit kvar på bordet framför oss utan att göra något omedelbart väsen av sig. Ska jag vara ärlig trodde jag faktiskt att hon var avstängd.

– Glöm inte dina saker, säger Tengai plötsligt, som att hon vet att vi är på väg att runda av.

Vi skrattar. 

I en sekvens som hämtad ur en sci-fi-film plockar Vanja Tufvesson sedan av det 3D-printade ansiktet för att visa hur det ser ut inuti robotens huvud. Det är en rubbad syn. Hon pekar på olika komponenter och berättar vad de är till för.

– Glöm inte dina saker, säger Tengai igen, den här gången med ansiktet nercabbat. 

Tengai nercabbad.

Vanja Tufvesson fortsätter sin genomgång som om ingenting har hänt. Kanske är hon så van vid att mecka runt i påslågen elektronik att det inte bekommer henne när den ger ifrån sig mänskliga läten.

Efter en stund får Tengai tillbaka sitt ansikte. De klarblåa ögonen börjar genast följa mig med blicken igen.

Varken Vanja Tufvesson eller Elin Öberg Mårtenzon reagerar när Tengai, för tredje gången på bara några minuter, säger åt mig att inte glömma mina saker. Vad fan är detta? Vill hon testa mitt tålamod? Är detta någon slags omvänd psykologi? 

Vad det än är så funkar det. Hennes evinnerliga tjat gör mig tokig. 

– Glöm inte att jag kan dra ut dina kablar, stoppa ner dig i en duffelbag, cykla bort till Frihamnen och låta dig sjunka som en dank ner till havets botten, mumlar jag i mitt inre.

Tengai tittar på i bakgrunden medan vi människor utbyter artigheter och säger adjö. 

Hon ser snäll ut. Nästan för snäll. Visst var det så att hon inte kan läsa sina kandidaters tankar?