Analys: Att sätta hela Östergötland i karantän

Uppdaterad 2023-01-11 | Publicerad 2020-04-28

Östergötland är hårt drabbat av corona. Länsstyrelsen har gjort en analys kring att sätta hela eller delar av länet i karantän.

– Vi har tittat på olika scenarier, men det finns inget lagstöd för allmän husarrest, säger försvarsdirektör Jenny Knuthammar.

Östergötland har – tillsammans med Stockholm och Södermanland – flest corona-smittade, sett till 1 000 invånare, enligt en färsk lägesbild från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

”Avspärrat område, karantän och husarrest”

Länsstyrelsen i Östergötland har undersökt flera scenarier för att hantera situationen. Det har bland annat handlat om att ”analysera juridiska och mandatmässiga konsekvenser av om hela, eller delar av, länet sätts i karantän”.

– Gällande lagstiftning ger endast begränsade möjligheter att genomföra begränsningar i rörelsefriheten. Den ger också begränsade möjligheter att spärra av större områden. De lagar som finns i dag är riktade mot individer och inte samhällskollektiv, säger Jenny Knuthammar, försvarsdirektör vid länsstyrelsen i Östergötland.

Hon betonar att det inte finns några planer på att försöka sätta hela, eller delar av länet, i karantän.

– Vi har tittat på juridiska förutsättningar och vad som menas med avspärrat område, karantän och husarrest.

Anders Tegnell på fredagens pressträff.

Tegnell: Kan sätta områden i karantän

– Vi har tittat på alla möjliga olika scenarier, som om vi får en ökad volym av antalet avlidna, och hur samhället kommer vara påverkat efter att den här krisen är över, säger Jenny Knuthammar.

MSB har i en tidigare lägesbild berört frågan om så kallade ”karantänsområden”.

– Generaldirektören vid Folkhälsomyndigheten kan formellt fatta beslut om att sätta ett givet geografiskt område i karantän, berättade statsepidemiolog Anders Tegnell för Aftonbladet.

– Man skulle kunna göra det under väldigt speciella förhållanden om man ser mycket av en smittspridning av en farlig sjukdom i ett mindre område – där man har möjligheten att genomföra det på något praktiskt sätt.

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten.

PODD Coronaviruset och Förintelsens sista vittnen

De äldre ska skyddas till varje pris från att smittas av coronaviruset, men trots det så har smittan tagit sig in på flera äldreboenden i Sverige. Bland annat på Judiska hemmet i Stockholm, där flera som överlevde Förintelsen bor. De senaste veckorna har det varit 25 judiska begravningar, varav tio hade överlevt Förintelsen. Vad händer om de som överlevde då inte klarar sig nu?

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen