WHO-chefen: Har inte dolt något för USA

TT-AFP-Reuters

Uppdaterad 2020-04-21 | Publicerad 2020-04-20

WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus. Arkivbild.

Världshälsoorganisationens (WHO) chef säger att organisationen inte "har dolt någonting för USA sedan dag ett".

Han uttryckte stor indignation när han kommenterade kritiska uttalanden om att organisationen undanhållit information under epidemins inledning.

– Vi har från dag ett varnat för att det här är en djävul som alla måste bekämpa, sade en tydligt berörd WHO-chef Tedros Adhanom Ghebreyesus på måndagens presskonferens.

Viruset som dök upp i slutet av förra året i staden Wuhan i Kina har så här långt inneburit att 2,4 miljoner människor testats positivt världen över, och att mer än 165 000 har avlidit, enligt nyhetsbyrån AFP:s sammanräkning.

USA har flest dödsfall i världen, med mer än 40 000 döda. President Donald Trump har kritiserats för hur smittspridningen i USA har hanterats.

USA har varit WHO:s största bidragsgivare, men nyligen beslöt Trump att stödet skulle frysas. Han motiverade beslutet med att WHO var en vanskött organisation som dessutom hade mörkat uppgifter om virusets spridning.

Tedros Adhanom Ghebreyesus poängterade under pressträffen att WHO har haft flera amerikaner som arbetat på WHO:s huvudkontor sedan länge, bland annat flera personer från USA:s smittskyddsmyndighet CDC.

– Genom att ha CDC:s personal här betyder att vi inte har dolt någonting för USA sedan dag ett. Detta är amerikaner som arbetar för oss. Det är helt naturligt. WHO är öppet. Vi döljer ingenting.

PODD Så ska Tyskland öppna samhället i coronakrisen

Tyskland är ett av de länderna som har låga siffror när det gäller antalet döda i covid-19. Nu har man efter några veckors lockdown börjat öppna upp samhället igen. Vad händer när man öppnar upp och finns det en oro för en andra våg? Det handlar det här avsnittet av Aftonbladet Daily om.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Följ ämnen i artikeln