Nu blir det sommartid – och vinterväder

Ställ fram klockan men vänta gärna med utemöblerna

Av: Amanda Skagerström Lindau

Publicerad:
Uppdaterad:

Enligt den gamla minnesregeln för sommartid är det snart dags att ställa fram utemöblerna.

Men i år är det kanske bäst att vänta lite med den saken – för trots att vi går mot ljusare tider väntas ett snöfall nu svepa in över delar av landet.

– De riktigt höga temperaturerna vi haft nu i veckan ser inte ut att komma tillbaka på ett bra tag, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

Natten mot söndag försvinner en timmes sömn. Det är nämligen dags för sommartid, och när klockan slår 02 ska visaren dras fram en timme.

Översnöade utemöbler.
Foto: TT NYHETSBYRÅN
Översnöade utemöbler.

För att minnas åt vilket håll klockan ska vridas brukar man tala om att ställa fram sina utemöbler. Men det är kanske inget att rekommendera riktigt än.

Samtidigt som vi ställer om till sommartid sveper nämligen ett vinterväder in över landet.

Snöfall under natten

– Under natten och morgonen kan det vara lite snö. Det är lite småstänk som kan vara i Dalarna, Gävleborg och ner mot Mälardalen, säger Ian Engblom, meteorolog på Foreca.

På sina håll kan det komma några enstaka centimeter snö, men du som längtar efter sommar behöver inte oroa dig – det är inget som väntas ligga kvar särskilt länge.

– Det smälter nog undan framåt förmiddagen eller senast under dagen. Det är både sol och blåst i morgon så det smälter och torkar ganska fort, säger Engblom.

Kalla vindar i hela landet

Trots att det finns stora chanser till en solig inledning av veckan kommer temperaturerna att sjunka i hela landet.

– Man kan räkna med kalla vindar i hela landet och särskilt blåsigt i fjällen. Där är det också störst risk att det kommer någon snöby.

I Stockholm sjunker temperaturerna ganska dramatiskt. Där väntas maxtemperaturer mellan fem och sju grader under veckan. Men även i västra och södra Sverige sjunker graderna påtagligt.

– Vi går mot allt varmare tider i och med att årstiden framskrider men om man tittar längre fram den närmsta tiden ser jag ingen återkomst av de här höga temperaturerna.

Publicerad: