Fyra döms för våg av åldringsbedrägerier

Publicerad 2020-06-11

Fyra män döms till fängelse för bedrägerierna.

De lurade till sig bankkort från äldre personer och plockade sedan ut pengarna.

Nu har männen dömts i Malmö tingsrätt.

Alla fyra fälls på flera punkter - och åker in i fängelse.

Åldringsbrotten som i vintras haglade i Skåne och Småland ledde i mars till att tre misstänkta gärningsmän kunde häktas. En månad senare meddelade kammaråklagare Lars Morand att han skulle åtala männen - och berättade då att de misstänkta kommit över 700 000 kronor.

En 29-åring, 28-åring, 43-åring och 23-åring åtalades på elva åtalspunkter. Enligt åklagaren ska de under perioden 4 februari-10 mars, i olika konstellationer, ha begått flera likartade grova bedrägerier och försök till sådana brott.

Domen har nu kommit från Malmö tingsrätt som dömt samtliga tilltalade för flera brott, men också friat de vid flera tillfällen då fotografier från övervakningskameror inte räckt som bevisning för att det är just de som genomfört brottet.

Personer i 84–88-årsåldern

Tingsrätten menar att det genom målsägandes uppgifter och skriftlig bevisning är klarlagt att de fyra männen systematiskt lurat personer i åldern 84–88 år att lämna ut sina bankkort till männen.

Genom att ta reda på koderna till korten har männen därefter tagit ut pengar och handlat på butiker, alternativt försökt att göra det.

Vidare åtalades 28-åringen och en 15-åring på sex punkter för grovt bedrägeri medelst olovlig identitetsanvändning, urkundsförfalskning samt försök till sådana brott.

Fängelse för fyra

De döms för de tillfällen då brotten gjordes men frikänns från ett brottsförsök.

15-åringen har då utgett sig för att vara en annan person, och visa upp ett annat ID-kort, för att kunna köpa mobiltelefoner. Brotten skedde i samförstånd med 28-åringen.

Den äldre kvartetten har samtliga dömts till fängelse, där 28-åringen fått det längsta straffet på två år medan 23-åringens är kortast med åtta månader.

Påföljden för 15-åringen har bestämts till 50 timmars ungdomstjänst.