Tusentals coronatester bokade första dagen

Elina Perdahl/TT

Publicerad 2020-06-16

Trots det överbelastade bokningssystemet lyckades 30 000 stockholmare boka in sig för coronaprovtagning under måndagen.

Trycket var hårt på vården i Stockholm under måndagen efter att regionen öppnat coronaprovtagningen för allmänheten. Men trots en överbelastad app och långa köer, lyckades till slut 30 000 stockholmare boka in sig för provtagning.

Av de 30 000 bokningarna som gjordes under måndagen, var 25 000 för att få ett antikroppstest som visar om man haft covid-19. De resterande 5 000 bokningarna var för ett så kallat PCR-test, som visar om man har en pågående infektion.

Förra veckan blev det klart att alla invånare i Stockholmsregionen skulle få testa sig gratis, och redan då anade man att efterfrågan skulle bli väldigt stor. Och mycket riktigt. Det dröjde inte länge förrän den stora anstormningen gjorde att regionens app "Alltid öppet" slutade fungera. Appen låg sedan nere under stora delar av måndagen.

Under dagen kom även rapporter om långa köer från flera av provtagningsstationerna runt om i Stockholm, och på många håll hade man svårt att hitta bokningarna i datasystemet.

– Vi har fått indikationer om att det funnits problem med vissa remisser. Det handlade om att man inte visste hur man skulle hitta dem i systemet, säger Jessica Fremnell, pressansvarig på Stockholms läns sjukvårdsområde.

PODD Nivette Dawod: Dödsfallen kan vara mycket högre

Iran är det land i Mellanöstern som drabbats hårdast av corona och den kurva man lyckats plana ut tidigare verkar nu ha stigit till nästan lika höga nivåer som det var i mars. Varför drabbas Iran av en andra våg, vad betyder det för övriga länder i världen och vad kommer hända i landet framöver? Det här tar vi upp i dagens Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen