Segerviss Netanyahu vill locka avhoppare

Martin Mederyd Hårdh/TT

Publicerad 2020-03-03

Benjamin Netanyahu har utropat seger, men får inte den knessetmajoritet han behöver.

Oppositionspartierna håller avstånd till den korruptionsåtalade premiärministern – som i stället försöker locka enskilda avhoppare från andra sidan.

– Vi vann mot alla odds, utropade Netanyahu vid sitt parti Likuds valvaka, när resultatet utkristalliserades och visade att partiet skulle gå framåt och bli störst.

– Vi ska göra allt för att bilda en bred regering som är bra för Israel.

Men med 92 procent av rösterna räknade får det Likudledda högerblocket bara 58 eller 59 mandat i församlingen knesset. Det krävs åtminstone 61 för att kunna regera med majoritet.

Kan missa majoritet

En talesperson för Likud säger att partiet tror sig ha goda möjligheter att locka till sig avhoppare från dess motståndarpartier, rapporterar israeliska medier. Så fort vallokalsundersökningarna offentliggjordes började Netanyahu och kollegor arbeta för detta, enligt talespersonen.

Oppositionsledaren Benny Gantz, som leder Blåvita alliansen och dess mittenblock, säger att han kommer att göra allt som tillåts av lagen för att få bort Benjamin Netanyahu från premiärministerposten, rapporterar Times of Israel.

Gantz block ser ut att få 54 eller 55 mandat. Netanyahu och Likud har riktat in sig på ett av dem.

I ett ljudklipp som offentliggjordes förra veckan hörs en tidigare rådgivare till den blåvita knessetledamoten Omer Yankelevich, som uppges citera henne när hon säger att Benny Gantz är en "dum förlorare" som inte borde bli premiärminister, rapporterar Haaretz.

Enligt tidningens uppgifter har Yankelevich öppnat för att byta sida samtidigt som Likud hotar med att släppa ytterligare komprometterande inspelningar. Detta dementerar Yankelevich själv via Twitter.

Kungamakare lovar beslut

Måndagens val är det tredje inom loppet av ett år, då Netanyahus högerblock och Gantz mittenblock blivit ungefär lika stora, utan att lyckas samla en majoritet för regeringsduglighet.

Efter de senaste två valen har partiet Yisrael Beitenu, som leds av den tidigare försvarsministern Avigdor Lieberman, stått som kungamakare med möjlighet att bryta det politiska dödläget. Partiet har inte velat ingå i Netanyahus regeringskoalition, då det finns vissa frågor där det är djupt oenigt med de religiöst ultraortodoxa partier som ingår.

När det gäller det andra blocket har Liebermans parti reservationer när det kommer till eventuellt stöd från partierna i den israelisk-arabiska alliansen Förenade listan.

Yisrael Beitenu ser ut att få omkring sju knessetmandat.

– Som vi lovat väljarna kommer vi att göra allt för att förhindra ett fjärde val och vi har för avsikt att agera beslutsamt, på ett eller annat sätt, säger Avigdor Lieberman till den israeliska tv-kanalen Channel 12, enligt AFP.

Israelisk-arabiska framgångar

Förenade listan ser ut att prestera det bästa israelisk-arabiska resultatet hittills i ett val i Israel, med omkring 15 mandat. Det är tack vare detta som Likud och Netanyahus framgångar begränsas, om man frågar Förenade listans ledare Ayman Odeh.

Han beskriver det som den största parlamentariska framgången för "demokratiska araber och judar sedan det första knesset".

– Det enda sättet att vinna är att lägga fram ett alternativ, säger Odeh enligt The Jerusalem Post.

Vid sidan av den politiska krisen pågår en rättslig process mot Benjamin Netanyahu, som står åtalad för korruptionsbrott. Att premiärministern håller ställningarna trots de allvarliga anklagelserna finns det flera förklaringar till, säger Isabell Schierenbeck, professor i statsvetenskap vid institutionen för globala studier på Göteborgs universitet, till TT:

– Valdeltagandet har gått upp och det kan vara så att han lyckats mobilisera fler väljare att rösta än vad de israelisk-arabiska partierna och Blåvita alliansen lyckats med.