Expert: Australien nära att bli virusfritt

Emma Gyllestad/TT

Publicerad 2020-07-11

Med en aggressiv coronapolitik har Australien klarat sig relativt lindrigt undan i pandemin vad gäller antalet smittade och döda.

Men epidemiologen Tony Blakely säger att landet kan, och bör, ta ännu hårdare tag.

– Vi har en verklig möjlighet att helt bli av med viruset, säger han till TT.

Omkring tusen nya fall av smittade under en vecka i delstaten Victoria, de allra flesta i huvudstaden Melbourne, fick Australien att härom dagen vidta drastiska åtgärder – en sex veckors stängning av storstadsområdet Melbourne. Det kan vara ett tecken på att myndigheterna är på väg att gå över till en hårdare linje, säger Tony Blakely, som är epidemiolog vid Melbournes universitet.

– Sex veckor tyder på att (delstaten Victorias) högste medicinskt ansvarige Brett Sutton är angelägen om att eliminera viruset även om han inte kan säga det rakt ut.

Men det kan också vara så att myndigheterna tar i för att kunna lätta på restriktionerna så fort virusantalen går ner tillräckligt.

Väntad nedstängning

Australiens coronastrategi går ut på att genom nedstängningar, omfattande testning samt smittspårning begränsa spridningen så mycket som möjligt, men inte som i grannlandet Nya Zeeland helt utplåna viruset. Nedstängningen av Melbourne är helt i linje med den australiska strategin och var väntad.

De nya högra siffrorna i Melbourne är mer än en fördubbling av fall jämfört med föregående vecka. Under samma period har mindre än 100 nya fall registrerats i resten av landet.

– Om vi hade varit i Sverige eller i Storbritannien kanske vi inte hade agerat så snabbt, men vi har ett annat läge här nere och även om detta inte är ett stort utbrott med era mått, så är det stort för oss, säger Blakely.

Fördelaktigt geografiskt läge

Möjligheten till eliminering av viruset har visserligen nämnts av premiärminister Scott Morrison, men då som en möjlig bieffekt av den rådande strategin, inte som ett uttalat mål.

Om Tony Blakelys teori stämmer, att Australien överväger att justera målet till eliminering, så tycker han inte att myndigheterna gör tillräckligt.

– Det borde till exempel bli obligatoriskt med munskydd och handspritning i kollektivtrafiken och på stormarknader, säger han.

– Om vi ska ha sex veckors nedstängning så låt oss göra det ordentligt. Annars kommer vi att få ett nytt utbrott om tre eller fyra månader. Det är inte ens en risk, det är en matematisk säkerhet.

Väntar på vaccin

Tony Blakely säger att Australien har lyckats hålla antalet smittade på låga nivåer tack vare sitt geografiska läge och ett tidigt agerande.

– Vi befinner oss långt borta från alla andra. I och med att vi är en önation har vi på ett helt annat sätt kunna begränsa smittspridningen.

Men, en avgörande punkt i Australiens coronastrategi är att ett vaccin eller effektiv behandling tas fram inom rimlig tid.

– Om ett vaccin dröjer så sitter vi på pottan eftersom vi kommer att ha en i stort sett icke-immun befolkning. Medan USA, Sverige och flera andra länder, som har haft andra strategier eller som har misslyckats med att hålla smittan nere, kanske visar sig ha en rimlig flockimmunitet och skulle kunna komma tillbaka till det normala, säger Tony Blakely.

– Det är en stor risk för både Australien och Nya Zeeland, vi har verkligen satsat hårt på att det kommer ett vaccin.

ANNONS