Starbrink: Livsfarlig trängsel – låt polisen skingra badgäster

Publicerad 2020-06-27

Superväder, semestertider och ett hopp om att det värsta i coronapandemin ligger bakom oss har lett till packade stränder och överfulla parker.

Regeringen borde göra det möjligt att stänga stränder om det uppstår trängsel och ge polisen makt att skingra badgäster, menar Anna Starbrink (L), hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Region Stockholm.

– Det är livsfarligt det som utspelar sig de här dagarna, säger hon.

En vanlig sommar skulle bilderna från semesterfirare som trängs på badstränder och stora sällskap som har picknick i parker inte väcka uppseende. Nu beskriver Anna Starbrink (L) det som utspelar sig på många platser i Stockholm och i andra delar av landet som livsfarligt.

– Jag kan förstå att många har längtat efter sommaren, men det är ett stort risktagande när många samlas på en liten yta. Vi utsätter de sårbara i samhället för stora risker och riskerar att sätta press på sjukvården. Risken är stor att smittspridningen tar ny fart, säger hon.

Har inga befogenheter

Medan regioner och kommuner kan stänga restauranger och uteserveringar med för mycket trängsel, har de inga befogenheter alls när det gäller offentliga platser som stränder och parker. Ordningsvakter eller poliser kan i dag påminna folk om att hålla avstånd på platserna, men har inga befogenheter att se till att de gör det eftersom de inte faller under ordningslagen.

Liberalernas Anna Starbrink, hälso- och sjukvårdslandstingsråd i Region Stockholm.

”Behövs fler åtgärder”

Nu vill Starbrink (L) att regeringen ser över vilka möjligheter man har att införa åtgärder för att få bukt med trängseln. I april klubbade riksdagen igenom en tillfällig krislag som ger regeringen större makt att fatta beslut för att hindra coronavirusets spridning, den går dock ut i slutet av juni.

– Jag tror att det behövs fler åtgärder, man måste se över vilka möjligheter som finns.

Hon öppnar för att man ska kunna begränsa antalet människor på stränder eller stänga ner dem om det uppstår trängsel. Precis som att polisen kan skingra för stora folksamlingar på en demonstration borde den ha makt att göra det på andra platser, menar hon.

Starbrink efterlyser också en nationell kampanj i sommar – där svenskarna på nytt påminns om att coronapandemin är långt ifrån över. Och sköter vi oss inte i sommar kommer vi att se följderna av det under en längre tid framöver, menar hon.

Folkhälsomyndigheten varnar för att det kan komma en ny våg under sommaren och då kommer vi att få leva med detta under en längre tid, säger hon.

Regionen håller på att ta fram en app där stockholmarna ska kunna se på vilka badplatser och i vilka parker det är mycket folk, men den är inte klar än.

Aftonbladet har inte kunnat ställa några frågor till socialminister Lena Hallengren, men hon lämnar en skriftlig kommentar via sin pressekreterare:

”Coronaviruset tar inte sommarsemester. Det är därför vi har gett länsstyrelserna i uppdrag att följa upp restriktionerna under sommaren. Vi måste fortsatt hålla avstånd och det gäller självklart också på badplatser. Det är nödvändigt att alla tar ansvar också på badplatsen och säger ifrån om någon lägger sig för nära.”

Trångt på badbryggorna vid Hornsbergs strand i Stockholm.

PODD Corona – så kan strategin påverka Sveriges ekonomi

Ända sedan pandemin drog in över Sverige har det pågått en diskussion där debattörer vägt människoliv mot ekonomiska konsekvenser - är restriktionerna för att dämpa smittspridningen försvarbara om de samtidigt raserar ekonomin? I det här avsnittet pratar vi om den här debatten och frågar oss om det egentligen finns något motsatsförhållande mellan att rädda liv och att rädda ekonomin.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen