Inga flaggor när kunglig favoritson fyller 60

Av: 

TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Joe Giddens/AP/TT
Storbritanniens prins Andrew får fira sin 60-årsdag lite mer nedtonat än vad han kanske hade tänkt sig. Bild från i januari.

NYHETER

Den skandalomsusade prins Andrews 60-årsdag är blott ännu en påminnelse om den minst sagt turbulenta tid som Storbritanniens kungahus befinner sig i.

Det var kanske inte så här som prins Andrew hade tänkt sig sin stora dag. Men han har hållit låg profil sedan november förra året. Då tvingades han ta en paus från sina offentliga åtaganden på grund av skandalen kring vänskapen med den sexbrottsdömde miljardären Jeffrey Epstein.

Kungligheten har anklagats för att ha haft sex med en då 17-årig flicka, som säger sig ha varit offer för människohandel genom Epstein. Prinsen nekade till uppgifterna i en katastrofal tv-intervju, som en pr-expert har liknat vid att "titta på när en man sjunker i kvicksand". Kort därefter tog Andrew timeout från offentligheten.

Ingen flagga

Och när drottningens son fyller 60 år på onsdagen kommer firandet att vara mer dämpat än vad traditionen bjuder. Storbritannien kommer inte att fira med att hissa Union Jack på myndighetsbyggnader runt om i landet. Innan beslutet fattades vädrade vissa kommuner missnöje över att behöva flagga för den skandalomsusade prinsen.

– Det hade inte varit lämpligt. Det handlar inte om att vi är antirojalister, vi har hissat flaggan för drottningen tidigare, säger Liverpools borgmästare Joe Anderson till Liverpool Echo.

Prins Andrew har också tackat nej till att bli befordrad till amiral i flottan, vilket vore en traditionsenlig hedersbetygelse i samband med födelsedagen. "Efter hans kungliga höghets beslut att träda tillbaka från offentliga åtaganden under överskådlig framtid har hertigen av York frågat försvarsdepartementet om denna befordran kan skjutas upp till dess att hans kungliga höghet återgår till offentligheten", skriver Buckingham Palace.

Det sägs att prins Andrew är drottningens favoritson. Men det hindrade inte Elizabeth att ställa in den fest som hon planerade för att uppmärksamma hans födelsedag, enligt uppgifter till The Sunday Times. Firandet ska i stället ha krympt till en mindre tillställning för främst familjen.

"Noll samarbete"

USA:s federala polis FBI utreder övergreppen som Epstein anklagas för. Han tog livet av sig i häktet före rättegången. Prins Andrew har sagt att han är villig att hjälpa utredarna, men i januari i år meddelade åklagaren att prinsen har bistått med "noll samarbete".

Men 60-årsdagen kommer inte att passera helt obemärkt i Storbritannien. Klockorna kommer att ringa i kyrkan Westminster Abbey i London till prinsens ära.

Marken under kungahuset har skakat ordentligt på senare tid. Förutom Andrews timeout har beskedet att prins Harry och hans hustru Meghan lämnar sina kungliga plikter skapat stora rubriker. Nyligen meddelades också att drottning Elizabeths barnbarn Peter Phillips och hans fru Autumn Phillips skiljer sig efter tolv års äktenskap.

Publicerad:

LÄS VIDARE