Mer regn väntas i det översvämmade Sverige

Av: Malin Kardell

Publicerad:

Efter stormen Dennis svämmar det över i många delar av södra Sverige.

Nu väntas nya regnskurar och SMHI fortsätter att varna för höga vattenflöden.

– Ovanligt stora regnmängder, säger meteorologen Mikael Sjöstrand.

Västsverige har drabbats av översvämningar och SHMI har utfärdat klass 2-varningar för höga vattenflöden i Ätran, Viskan och Säveån. Under tisdagen väntas fler regnskurar över de redan blöta områdena, däremot ingenting som liknar stormen Dennis framfart. Enligt meteorologer väntar de höga vattenflödena att hålla i sig även kommande veckan på flera håll i landet.

Markvattenkarta hos SMHI.
Foto: SMHI
Markvattenkarta hos SMHI.

– De höga flöden för med sig översvämningsproblem i områden som i sin tur kan leda till bland annat avspärrade vägar och översvämmade källare, säger meteorologen Mikael Sjöstrand på vädertjänsten Klart.

En klass 2-varning för små vattendrag är också utfärdad i delar av Västra Götalands län och Jönköpings län.

Foto: ROBERT BETZEHAG / RESCUE PHOTO
Personer får hjälp av en hjullastare att ta sig genom vattenmassorna.
Foto: ADAM IHSE / TT
Säveån i Partille översvämmad.

– I delar av Västergötland, västra Småland och Halland har det kommit två-tre gånger mer nederbörd än normalt i februari, och lokalt upp till fyra-fem gånger mer än normalt, säger Mikael Sjöstrand.

För de som bor i norr kan den kalla luften som passerar ge utrymme för sol. Medan de i Götaland kan förvänta sig mest moln och regn.

– Under fredag och lördag kan det återigen falla större regnmängder i de drabbade områden vilket kan förvärra situationen, säger Mikael Sjöstrand.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN