Aftonbladet Direkt

Snabba nyheter från Aftonbladet

Vår rapportering i tre aktuella ämnen just nu:

Nätverken: Unik databas om Stockholms gängkriminella

Den ekonomiska krisen

Kriget i Ukraina

Fastnålat inlägg
Ytterligare en person anhållen efter Emporiaskjutningen
28 september kl 10.59Jacob Ruderstam
DELA

Ytterligare en person har anhållits efter skjutningen på köpcentrumet Emporia i Malmö där en person dog, meddelar Åklagarmyndigheten.

– Ytterligare ett frihetsberövande har skett i förundersökningen om mord den 19 augusti 2022 på köpcentrumet Emporia i Malmö. Jag kan i nuläget inte gå in på närmare detaljer om varför personen är misstänkt eller vad bevisningen består i, säger kammaråklagare Michelle Stein som leder förundersökningen i ett pressmeddelande.

Senast på fredag ska åklagaren besluta om personen ska begäras häktad.

En 15-årig pojke har häktats misstänkt för mord och mordförsök.

Senaste nytt
 • Johanna Sundbeck
  DELA
  Femåring drunknade – två anställda döms

  Två anställda döms för vållande till annans död sedan en försvunnen pojke drunknat i Hagfors, meddelar Värmlands Tingsrätt.

  ”Åklagaren påstod att de av oaktsamhet hade orsakat den femårige pojkens död, eftersom de hade stängd dörr mellan den hall där de satt och det rum där femåringen befann sig med andra barn”, står det i domen.

  Den femårige pojken som försvann från ett HVB-hem i Hagfors i fjol hittades död i en närliggande älv.

  Värmlands tingsrätt har kommit fram till att de två anställda satt med stängd dörr tillräckligt länge för att pojken skulle hinna lämna rummet genom en altandörr.

  Det var oaktsamt att ha dörren stängd enligt tingsrätten. Det fanns ett orsakssamband mellan de anställdas oaktsamhet och dödsfallet.

 • Emma Lovén Svensson
  DELA
  Rapporter om datahaveri i flera regioner

  Just nu upplever flera regioner nätverksstörningar. Region Sörmland har drabbats och det påverkar sjukhus, vårdcentraler och folktandvård, rapporterar SVT Sörmland.

  Även Västra Götalandsregionen har under tisdagsmorgonen drabbats av ett omfattande dataavbrott, rapporterar GP.

  – Det innebär att man inte kommer åt journaler och kan skriva ut recept med mera, säger Thomas Schulz Rohm, pressekreterare på VGR till tidningen.

  MSB är medvetna om störningarna.

  – De aktörer och kommuner som drabbas uppmuntras att rapportera det till oss, säger Elin Bohman, presstalesperson på MSB.

  Förra veckan drabbades bland annat Norrköpings kommun av ett haveri, som visade sig vara en it-attack.

  – Men vi vet inte ännu om det skulle kunna vara en samordnad it-attack när det gäller Västra Götalandsregionen och Norrköpings kommun, säger hon.

 • Annica Ögren
  DELA
  Åtal väcks efter 4-åring drunknat i pool

  I dag väcks åtal mot tre personer för vållande till annans död efter att en 4-årig pojke mist livet då han tog sig ut från sin förskola genom att klättra över ett staket och sedan drunknade i en pool.

  – Jag menar att det låga staketet var en känd säkerhetsrisk för de åtalade, säger kammaråklagare Cecilia Tepper, i ett pressmeddelande.

  Tepper har yrkat att stiftelsen som äger förskolans fastigheter inklusive tomten ska betala en företagsbot om 1,5 miljoner kronor.

  – Underlåtenheten att vidta säkerhetsåtgärder menar jag var avgörande för att 4-åringen tog sig till poolen och drunknade, säger Cecilia Tepper.

 • Johanna Sundbeck
  DELA
  Flera skott avlossades in i bostad i Sävja

  Klockan 02.22, natten mot tisdagen, larmade flera personer polisen om att en bostad i Sävja i Uppsala blivit påskjuten. Två personer befann sig i bostaden när ett flertal skott avlossades, enligt polisen. Enligt uppgifter ska det röra sig om åtta skott mot bostaden.

  – Det var två vuxna personer som befann sig i privatbostaden. Ingen skadades men man har skjutit på ett sådant sätt att det anses som försök till mord, säger Jonas Eronen, presstalesperson hos polisen och fortsätter:

  – Det är ett väldigt grovt brott att öppna eld in i en bostad och en allvarlig fara för liv och hälsa.

  Brottsrubriceringen är försök till mord och grovt vapenbrott. Polisen har vidtagit en rad olika förundersökningsåtgärder.

  – Vi har hållit förhör, tekniker är på plats i bostaden och det pågår en aktiv dörrknackning.

  Ingen person är gripen, men polisen arbetar nu utrifrån flera teorier.

  – Det är inte klarlagt ännu, men vi tittar på andra liknande våldsbrott som skett i Uppsala för att se om det finns några samband, säger Jonas Eronen.

 • Johanna Sundbeck
  DELA
  Efter it-attacken i Norrköping – driftavbrott kan påverka allmänheten

  Det var i förra veckan som Norrköpings kommun upptäckte att man blivit utsatt för en it-attack. Under natten mot tisdagen har ett planerat driftavbrott genomförts, rapporterar P4 Östergötland.

  Kommunens digitala system har blivit påverkade då de startats om. Nu pågår ett arbete med att starta upp allt igen, berättar Anna Selander, tf kommundirektör.

  – Det här är en väldigt viktig och avgörande del för att komma ur situationen som kommunen befinner sig i och häva dataintrånget, säger hon till radiokanalen och fortsätter:

  – Det kan vara så att E-tjänster inte fungerar nu på morgonen. Är det ett ärende som inte är akut, avvakta då gärna. Målet är att få igång det under dagen, säger Anna Selander.

 • Johanna Sundbeck
  DELA
  Region Norrbotten skänker ambulanser till Ukraina

  Region Norrbotten två ambulanser till Ukraina, rapporterar TT. Ambulanserna ska transporteras av organisationen Swedish rescuers.

  – Behoven i de befriade områdena är överväldigande. Ryssarna har stulit och skövlat allt inklusive ambulanser och brandbilar. Att donera fordonen till organisationer som arbetar direkt med mottagarna och slutanvändarna gör att allting hamnar där det gör mest nytta. Utan mellanhänder, säger Roger Westerlund som är grundare och volontär inom Swedish rescuers till TT.

 • Johanna Sundbeck
  DELA
  Jordskalv i Skutskär: ”Med svenska mått stort”

  Ett flertal personer i Skutskär har larmat om att de vaknat av ett jordskalv på tisdagsmorgonen, rapporterar P4 Gävleborg.

  Seismologen Björn Lund bekräftar för SVT Nyheter Uppsala att det handlade om en "hyfsad skakning".

  – Med svenska mått mätt är det stort. Magnituden lär hamna någonstans mellan 2,5 och 3. Det är ovanligt för det här området, säger Björn Lund, universitetslektor i seismologi vid Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet, till SVT.

 • Johanna Sundbeck
  DELA
  Indonesien förbjuder sex före äktenskap

  Indonesiens parlament har beslutat om en lagändring som bland annat innebär att det blir förbjudet med sex före äktenskapet, skriver Reuters. Ogifta par förbjuds också från samboende.

  Utomäktenskapligt sex blir likaså förbjudet som reklam för preventivmedel i och med lagändringen.

  Lagarna gäller både medborgare och utlänningar som besöker landet.

 • Johanna Sundbeck
  DELA
  85 döda vid polisingripanden senaste tio åren

  De senaste tio åren har 85 personer avlidit i samband med att de har omhändertagits av polisen, rapporterar Ekot. Siffror från Rättsmedicinalverket visar att personerna har dött i samband medan de har blivit nedlagda av polisen i minst sex av fallen.

  Polisen har i dag ändrat sina rutiner och de tekniker som har använts tidigare, men dödsfallen har skett trots det.

 • Annica Ögren
  DELA
  Man rånades på mobil – rispades med kniv

  En man i 30-årsåldern blev på måndagskvällen rånad på sin mobiltelefon av maskerade personer som också hotade och rispade mannen med en kniv i huvudet, enligt polisen.

  Det var klockan 22.52 som polisen larmades om ett rånet, som ska ha skett på Wingårdsgatan i Göteborg.

  Ingen är gripen i nuläget.

 • Annica Ögren
  DELA
  Pojke skadades vid rånförsök

  På måndagskvällen klockan 22.00 larmade en 17-årig pojke SOS Alarm efter att ha blivit utsatt för ett rånförsök vid Maria park i Helsingborg.

  I samband med rånförsöket fick pojken en skärskada i armen. Enligt polisen var skadan förhållandevis lindrig.

  De två misstänkta gärningsmännen som var maskerade vid rånförsöket lämnade platsen i riktning mot Mark park.

  På tisdagsmorgonen är ännu ingen gripen för händelsen.

 • Johan Edgar
  DELA
  Kunder inte lika lojala mot favoritbutiken

  Priset på en matvara har blivit allt viktigare för vilken butik kunder handlar i, rapporterar Sveriges Radio Ekot enligt TT.

  Enligt branschorganisationen Svensk Handel är kunder inte längre lika lojala mot den livsmedelsbutik de brukar gå till.

  – Butikerna slåss nu kanske mer om pris än vad de gjort tidigare, säger Karin Brynell, vd på Svensk dagligvaruhandel till radion.

 

Fråga oss

 

Ställ dina frågor till redaktionen här!

Senaste nytt
 • Vad händer i Tove-fallet?

  Ewa Forstén

  Den 1 december sa åklagaren till Vetlanda-Posten att utredningen går framåt. De två misstänkta kvinnorna kommer att vara fortsatt häktade minst fram till 15 december.

  Det är också då åtal egentligen ska väckas, men åklagaren har sagt att han behöver mer tid på sig.

  Här kan du läsa allt vi hittills skrivit om fallet.

  Nora Fernstedt
 • Ang ett problem med Facebook som ni skrev , har de inte bytt namn till Meta?

  Ivs sale

  Själva företaget bytte namn till Meta för ungefär ett år sedan.

  Men deras sociala medieplattformar Facebook, Instagram och Whatspp heter fortfarande som de gör!

  Nora Fernstedt
 • Vad är det som sker i Näset, Lindingö? Massor av utryckningsfordon… kommer inte ens i närheten av backen

  Jens b

  Enligt polisen handlar det om ett sjukvårdsärende. Mer än så vill de inte berätta.

  Lina Thorén
 • Ni skriver att "På restaurangen Sunes Elefant i Visby äter Nooshi Dadgostar biff och pommes dränkt i en brunaktig halvt genomskinlig sås", men vad drack hon för något till maten...? Det framgår inte.

  Pelle mäklar fred

  Hej!

  Allt kan man inte få med i sin text. I dokumentären ser det ut att vara kolsyrat vatten i glaset. Det skulle också kunna vara Sprite. Men nu förfaller jag i spekulationer.

  Trevlig kväll!

  Adrian Ericson
 • Vad hände med Tove som blev mördad? Ingen tidning skriver mera om mordet vad jag kan hitta.

  Pia

  Hej Pia! Polisen och åklagare har meddelat att de kommer vänta med att uttala sig mer om fallet medan utredningen pågår. Båda kvinnorna är fortsatt häktade och den 15 december väntas åklagare Adam Rullman begära att de omhäktas, om ingenting annat sker.

  Amanda Hällsten

 

Tipsa oss

 

Vet du mer? Har du ett nyhetstips?

Om Tipsa!
På Aftonbladet söker vi ständigt efter nya vinklar. Och som läsare är du en viktig del av vårt nyhetsarbete. Med vår tjänst Tipsa! kan du lätt skicka in tips, bilder och video. I våra appar kan vi dessutom nå dig med lokala push-notiser och efterlysningar.
 
Vad händer med mitt tips?
Vi läser alla tips som skickas. Om vi bedömer ditt tips som intressant tar vi kontakt med dig via de kontaktvägar du lämnat. När du skickar din bild eller film till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering.
 
Hur skyddas mina uppgifter?
Aftonbladet garanterar alla tipsare källskydd, en grundlagsskyddad rättighet enligt Tryckfrihetsförordningen. Alla tips skickas krypterade. Din identitet är skyddad hos oss men redaktionen kan komma att kontakta dig för ytterligare information kring ditt tips.

Vill du vara anonym också för redaktionen finns det flera andra vägar att kontakta oss: du kan ringa från ett dolt nummer eller maila oss från en tillfällig e-postadress, t ex hotmail eller gmail.
 
Får jag ersättning?
Aftonbladet betalar alltid för publicerade nyhetstips och nyhetsbilder/filmer som du äger eller har rätt att sälja. Vi betalar bara till den som är först med tipset eller till den som har ny information om en nyhet.

Beslut om ersättning ska utgå bestäms av tjänstgörande nyhetschef i samband med att tipset lämnas. Vi ersätter inte nyhetstips retroaktivt.

Storleken på ersättningen beror bland annat på dignitet eller hur unik nyheten är och vad den tillför rapporteringen.

När vi efterlyser bilder av mer allmän karaktär, t ex sommarbilder, som inte ingår i en nyhetsrapportering, utgår ingen ersättning.

När du skickar din bild till Aftonbladet ger du samtidigt ditt tillstånd till publicering/publiceringar.
 
Jag blev lovad ersättning. När får jag pengarna?
Arvoden för publicerade nyhetstips, bilder eller filmer betalas ut som lön så snart som möjligt.
 
Våra appar
Tack vare platstjänsten geolokalisering kan du i våra appar få push-notiser med lokala nyheter om händelser just där du befinner dig.

När en större nyhetshändelse inträffat i din närhet skickas en push-notis till dig när du använder Tipsa!

Vi kan samtidigt efterlysa din hjälp i nyhetsrapporteringen. Med dina egna bilder och upplysningar – från där det händer, när det händer.

Aftonbladets appar hittar du i Appstore och Google Play.
 
Bra att tänka på

 • En nyhetshändelse kan vara dramatisk. Se till att du aldrig är i vägen för räddningspersonal eller polis. Utsätt inte dig själv eller andra för några risker. Tänk på den personliga integriteten. Var inte för närgången utan håll dig på behörigt avstånd.
 • En bra nyhetsbild eller film vill vi publicera direkt. Med appens hjälp når du vår nyhetsredaktion snabbast och din bild eller live-film kan publiceras på Aftonbladet inom några minuter.
 • Allmänna åsikter, teorier eller spekulationer är inte nyhetstips.