S-toppen om Nato: ”Svårt att fatta beslut under brinnande krig”

Publicerad 2022-05-15

Flera S-toppar i Skåne vacklar om de anser att Sverige ska gå med i Nato.

Men på väg in till det avgörande partimötet vill ingen berätta hur de kommer agera.

– Det är ingen hemlighet att jag tillhör den stora gruppen som finns i vårt socialdemokratiska parti som känner att det här är en väldigt svår fråga och att det är svårt att fatta ett beslut mitt under brinnande krig, säger EU-parlamentarikern Heléne Fritzon.

Följ ämnen
Nato

Just nu träffas Socialdemokraternas verkställande utskott om Nato-frågan. Utskottet ska ta fram ett förslag som partistyrelsen sedan får rösta om. Partistyrelsen består av representanter från olika partidistrikt och väntas sitta i möte på partihögkvarteret på Sveavägen i Stockholm under hela eftermiddagen.

Det har kommit motstridiga uppgifter om hur Socialdemokraterna i Skåne ställer sig till ett svenskt Nato-medlemskap. I förra veckan rapporterade Sydsvenskan att distriktet kommer säga nej - sedan gick ordförande Niklas Karlsson ut och sa att Skåne ännu inte tagit ställning.

Niklas Karlsson sitter i partistyrelsen men anlände redan till VU:s möte, trots att han inte sitter med som ledamot. Han ville inte ge några kommentarer på väg in, mer än att hans distrikt ännu inte har bestämt sig.

EU-parlamentarikern Helene Fritzon från Skåne, som även sitter med i distriktsstyrelsen, svarade dock på frågor.

– Det här är nog det svåraste beslutet, under alla mina politiska år, som jag är med om att fatta. I dag är det en avgörande diskussion i partistyrelsen, jag kommer delta i den och stå upp för beslutet vi tar i Socialdemokraterna.

Fritzon ville inte avslöja hur hon kommer att rösta men sa att hon anser att frågan är bredare än ett ja eller nej till Nato.

– Det handlar om hela det säkerhetspolitiska läget. Där är medlemskapet i Nato en viktig del. 

Anser du att Sverige ska gå med i Nato?

– Jag svarar inte på den frågan innan vi har haft vår diskussion. Men det är ingen hemlighet att jag tillhör den stora gruppen som finns i vårt socialdemokratiska parti som känner att det här är en väldigt svår fråga och att det är svårt att fatta ett beslut mitt under brinnande krig. 

Flera ledamöter i Socialdemokraternas partistyrelse gav innan de gick in på mötet besked att de vill att Sverige går med i Nato, eller att de lutar mot att det är det bästa beslutet. Bland andra Fredrik Olovsson, Karin Wanngård och Fredrik Lundh Sammeli.