Försäkringskassan: ”Det är bedrägeri”

Rumpmassage räknas inte som tandvård

Publicerad 2022-10-13

Tandsköterskan masserar rumpan och kallar det tandvård för att få statligt stöd.

Försäkringskassans villkor är tydliga. Tandvårdsstöd gäller för behandlingar av munnen och käkarna, inga andra kroppsdelar.

– De lurar ju folk och dessutom ska staten betala hälften. Det är helt galet, säger Johan som tidigare var kund på kliniken.

I de dokument som kliniken skriver till Försäkringskassan står det ingenting om holografisk kinesiologi.

Aftonbladet 200 sekunder kan med dold kamera avslöja hur en tandläkarmottagning i Stockholmsområdet lurar till sig statligt tandvårdsstöd.

Vid mottagningen utförs så kallade holografiska kinesiologibehandlingar. Behandlingsmetoden är utvecklad av den kontroversielle Ulf Kilman och inte vetenskapligt vedertagen.

200 sekunders reporter fick bland annat massage av höfter och rumpa. Tandsköterskan genomförde också ett så kallat ”materialtest” genom att kasta ampuller fyllda med olika ämnen på reporterns bröstkorg.

Tandsköterskan sa att elektriska strömmar i reporterns mun kunde ha orsakat så kallad ”oral galvanism”. Det är en diagnos som Socialstyrelsen avfärdade redan 1994.

I de dokument som kliniken sedan skriver för att ge till Försäkringskassan står det ingenting om holografisk kinesiologi. Där står normala tandvårdsåtgärder.

– Det här är åtgärder som man använder i tandvården för att Försäkringskassan ska vara med och betala, säger tandsköterskan till reportern.

På så sätt blir de holografiska kinesiologibehandlingarna billigare för klinikens kunder, det är skattebetalarna som står för notan.

Sedan 2019 har mottagningen fått 7,2 miljoner kronor i statligt tandvårdsstöd.

Det är nästan hälften av klinikens totala intäkter på 15 miljoner kronor.

Lars Sjödin är Försäkringskassans främsta expert på tandvårdsstöd. ”Bedrägeri”, säger han om klinikens verksamhet.

”Höll i tänderna med fingrarna”

Johan, som vill vara anonym och egentligen heter något annat, besökte nyligen tandvårdsmottagningen för en rutinkontroll. Han blev förvånad då tandläkaren inte gjorde någon undersökning. I stället var det tandläkarens fru, tandsköterskan, som undersökte tänderna och avgjorde vad som behövde åtgärdas.

– Hon höll i varje tand med fingrarna samtidigt som hon tryckte på en muskel i axeln.

Med den metoden kom tandsköterskan fram till att det var stora problem med Johans tänder.

Hon kunde även ”se” vilka vitaminer och örter Johan hade brist på.

– Jag tror inte en sekund på det där. Jag har inga problem med tänderna och jag vet att det inte är något fel på mina tänder, säger Johan.

Johan fick ett skriftligt förslag på vad det skulle kosta att åtgärda alla påstådda problem. Det skulle gå på närmare 20 000 kronor. Även kostnaden för de kinesiologiska behandlingarna ingick – men det stod att det var vanliga tandbehandlingar.

– De skrev för hand i marginalen vad som var vad. Kinesiologigrejerna var kodade som annat. Jag gick aldrig tillbaka dit. De får väl hålla på med sin kinesiologi om de vill. Men herregud, de lurar ju folk och dessutom ska staten betala hälften. Det är ju helt galet, säger Johan.

Det gifta paret som driver kliniken vill inte svara på 200 sekunders frågor.

Trots upprepade samtal och mejl till kliniken får vi inte prata med dem.

Försäkringskassan betalar ut drygt fyra miljarder i tandvårdsstöd varje år.

Grova fall polisanmäls

Lars Sjödin är försäkringsodontologisk koordinator och tandläkare. Han är Försäkringskassans främsta expert på tandvårdsstöd.

– Det som pågår vid den här kliniken är bedrägeri, säger han.

– Tandvårdsstödet är avsett för behandlingar i munnen och käkarna, inga andra kroppsdelar. Också att man använder tandvårdsstödet för att göra det ”bättre” för patienten och skriver någonting annat än det man tänker göra, det är också uppenbart fusk. Det är inte tillåtet enligt våra regler.

Försäkringskassan betalar ut drygt fyra miljarder i tandvårdsstöd varje år.

– Det är svårt att veta hur mycket det fuskas med tandvårdsstödet och över huvud taget i socialförsäkringarna. Det är fuskets karaktär. Men vi har gjort studier där vi beräknar att fusket rör sig om 60–100 miljoner kronor per år, säger Lars Sjödin.

För att hitta fuskarna använder Försäkringskassan sig av artificiell intelligens.

– Vi har smarta algoritmer som kör i våra register. När de larmar hämtar vi in handlingarna. Om inte allt står rätt till kräver vi tillbaka pengarna.

De grövsta fallen polisanmäls. Enligt Sjödin handlar det om runt ett dussin polisanmälningar per år.

Miljarder betalas ut – bråkdel krävs tillbaka

Tabellen visar hur mycket Försäkringskassan betalat ut i högkostnadsskydd för tandvård och hur mycket Försäkringskassan i efterhand sett har betalats ut på oriktiga grunder och återkrävt.

ÅrUtbetaltÅterkrävt
20214,6 miljarder kr16,5 miljoner kr
20204 miljarder kr29 miljoner kr
20194,5 miljarder kr35,5 miljoner kr
20184,5 miljarder kr19 miljoner kr
20174,7 miljarder kr23 miljoner kr
20164,5 miljarder kr21,5 miljoner kr
20154,2 miljarder kr37 miljoner kr
20144,2 miljarder kr44 miljoner kr
20134,2 miljarder kr27 miljoner kr
20123,9 miljarder kr24 miljoner kr

Källa: Försäkringskassan


200 sekunder är Aftonbladets tv-program för snabba granskningar.

Robert Aschberg, Lindah C Mohlin och Katarina Norrgrann synar maktmissbruk, samtidsfenomen och enskilda fall som väcker känslor.

SÅ TIPSAR DU 200 SEKUNDER

Missa inte förra avsnittet av 200 sekunder!

Följ ämnen i artikeln