SMHI varnar för oväder – risk för översvämningar

SMHI varnar för översvämningar och nedfallna träd när skyfallet drar vidare österut.

Under kvällen och natten befarar man att ovädret kan braka lös.

– Det kan komma kraftigt regn lite här och var, säger SMHI:s meteorolog Kristin Hallberg.

Redan tidigt under fredagskvällen började vädret ställa till med problem på flera håll.

På väg 659 öster om Uppsala har träd fallit ner och hindrar trafiken. Vägen är helt avstängd mellan Sandbol och Länna och väntas vara det fram till 21-tiden.

I Uppsala gjorde det kraftiga regnet att att ett rör gick sönder och orsakade översvämning i gallerian Gränbystaden. Vattnet trängde in och spreds runt butiken Kicks, skriver UNT.

– Prognosen just nu är att det kommer ta två timmar att få ordning på, så det verkar vara ganska mycket vatten, säger Christer Eriksson, ledningsoperatör på räddningstjänsten, till SVT Nyheter Uppsala.

Vatten trängde också in i en lägenhet i Uppsala och rann ner i lägenheten under.

Vid 17.30-tiden kom larm om en en översvämmad sträcka på E4 norr om Stockholm, vilket orsakade störningar i fredagstrafiken.

På eftermiddagen drog ovädret in över Stockholm och redan någon timme senare rapporterar flera läsare om översvämningar. Bilden är från Södermalm.
På eftermiddagen drog ovädret in över Stockholm och redan någon timme senare rapporterar flera läsare om översvämningar. Bilden är från Södermalm.

”Se över källaren”

Under torsdagskvällen drabbades Töreboda i Västra Götaland av ett kraftigt oväder med närmare 50 millimeter regn.

Nu får de östra delarna av landet förbereda sig, enligt SMHI, som utfärdat en gul varning för skyfallsliknande regn.

– Som det ser ut nu är det Dalarna, Hälsingland och Medelpad det kan bli kraftiga skurar i under dagen, säger meteorologen Emelie Karlsson.

Efter kaoset i Töreboda igår drar ovädret nu vidare.
Efter kaoset i Töreboda igår drar ovädret nu vidare.

De kraftiga regnskurarna som väntas kan komma att orsaka översvämningar, enligt SMHI. Blåsten kan också bli ett problem.

– Det kan bli översvämningar i källare och och på viadukter, det är de typiska ställena. Vinden hör samman med den här typen av åskskurar. Det kan bli kraftiga vindbyar med träd och grenar som faller, säger Emelie Karlsson.

Hon uppmanar folk att se över sina källare innan ovädret drar in.

– Det kan bli problem och man kanske inte ska ha grejer stående på golvet, säger Emelie Karlsson.

En husvagn på ett tak i Töreboda på torsdagen.
En husvagn på ett tak i Töreboda på torsdagen.

Enligt SMHI väntas regnovädret ställa till problem fram till 08-tiden på lördagsmorgonen.

– Det kan bli kraftigt regn lite här och var under natten. Det fortsätter upp längs kusten i morgon och drar upp över Ångermanland och Västerbotten, säger Kristin Hallberg på SMHI.

Räddningstjänsten i Östra Skaraborg ryckte ut på flera larm om nedfallna träd och avblåsta tak i Töreboda under torsdagskvällen. En kontaktledning har också rivits ner och orsakat förseningar och inställda tåg mellan Stockholm och Göteborg.

Tågtrafiken beräknas vara i gång igen först på tisdag, enligt Trafikverket, och tågen mot Stockholm kommer att ledas om via Nässjö med förseningar på flera timmar.

Publisert:

LÄS VIDARE