Fladdermössen har flyttat in hos Rosemarie, 56: ”Som en barnkammare”

Uppdaterad 2022-07-03 | Publicerad 2022-07-02

Rosemarie Runesson, 56, har alltid velat se fladdermöss på nära håll.

Men att de skulle dyka upp på hennes köksgolv, och i sovrummet, var minst sagt oväntat.

– Jag tror inte det är något man får uppleva jättemånga gånger i livet.

Rosemarie har fått besök av flera fladdermöss.

– Vi har fullt upp, det är som en barnkammare här, är det första Rosemarie Runesson, som bor utanför Vetlanda, säger när Aftonbladet ringer upp.

Det var häromdagen som hennes man först upptäckte det lilla djuret som kröp på köksgolvet. Just den flög i väg. Men sen blev fladdermössen fler.

– I går ropade min man, skynda dig och kom! Då ligger det en helt nyfödd liten fladdermusunge, eller valp som de kallas, och kröp på vårt sovrumsgolv.

– Sedan såg vi nedanför trappen, men vad fasen, där ligger ju en till! Den ungen var i sämre skick, den var blek men vid liv.

Matar med mjölkersättning

Rosemarie skrev om det oväntade besöket i en grupp på Facebook och visade bilder. Hon fick kontakt med en kvinna från Nordens vilthabilitering som berättade hur hon skulle ta hand om ungarna.

– Det tar ett par veckor innan de kan flyga och klara sig själva. Vi har köpt valpmjölkersättning som man kan mata dem med.

Rosemarie Runesson, 56, säger att det är som en barnkammare hemma hos henne just nu.

Det dröjde inte länge innan hon upptäckte nästa fladdermus, denna gång en vuxen, som låg på en foppatoffla.

– Vi fick upp den på en plastsked och den bara drack och drack.

Ligger och sover tillsammans

Rosemarie undrade om den nya besökaren kunde vara mamman till en av ungarna.

– Nu lade vi den försiktigt vid den lilla ungen. De upptäckte varandra, och när ungen kom krypande mot den vuxna så fräste hon till först. Sedan kröp de ihop och nu ligger de och sover tillsammans, berättar hon.

Hon la den vuxna fladdermusen bredvid en av valparna. Först fräste den vuxna lite, men sedan fann de varandra.

De har lagt fladdermössen uppe på en hylla ute på den inglasade uteplatsen.

– Jag hoppas att hon tar hand om ungen. Vi är där och håller koll hela tiden, och har öppnat så att de kan flyga därifrån.

”Jättemärklig kropp”

Rosemarie misstänker att fladdermössen tagit sig in från vinden. Under lördagen har hennes man varit uppe på taket för att se hur de kan ta tagit sig in i huset.

Hon tycker att hela upplevelsen har varit fantastisk.

– Jag jobbar själv för Djurens vänner, älskar alla djur och har alltid gjort. Jag har aldrig sett någon fladdermus på nära håll – nu fick jag göra det med råge.

Hon förstår att folk tycker att djuren är obehagliga.

– Man kan inte säga att en fladdermus är vacker. Det är som små, små hundhuvuden på en jättemärklig kropp. Men när de dricker böjer de sig fram och lapar, precis som en liten kattunge.

”Man kan inte säga att en fladdermus är vacker. Det är som små, små hundhuvuden på en jättemärklig kropp” säger Rosemarie.

Experten: Kan bo jättemånga i väggen

Det är ganska vanligt att fladdermöss bor på vinden, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog vid Naturhistoriska riksmuséet.

– Det troligaste är att de har bott i väggen eller på vinden. Då kan de krypa in mellan springorna i panelen, de är ju jättesmå så de behöver ingen stor springa.

Rosemarie matar fladdermössen med valpmjölkersättning.

I gamla hus med gott om skrymslen kan det bo jättemånga fladdermöss – uppemot ett hundratal.

– De bor ofta där på sommaren, på vintern bor de hellre på ställen under marken, i någon gruvgång eller i ett schakt någonstans.

Gör inte mycket väsen

Det man ska tänka på vid ett fladdermusbesök är att inte ta i dem utan handskar, eftersom de i sällsynta fall kan ha rabies.

Men i de flesta fall är fladdermöss bara en spännande och trevlig upplevelse, säger han.

– De är små och gör inte så mycket väsen av sig. Man kan höra att det krafsar, men de är diskreta.

Följ ämnen i artikeln