Interpol: Svenska vapen kan hamna hos kriminella

Publicerad 2022-06-03

Sverige skickar mer vapen för att stödja Ukraina.

Men när kriget är över kan de vara i händerna på kriminella ligor.

– Det kommer bli en spridning av olagliga vapen, säger Interpolchefen Jürgen Stock till Aftonbladet.

Följ ämnen
Ukraina

Robot 17, automatgevär 90 och ytterligare 5 000 pansarskott ingår i det nya vapenpaket Sverige tänker skicka till Ukraina.

Samtidigt varnar Interpol för att kriminella organisationer kan dra nytta av de stora vapenströmmarna till landet.

Generalsekreteraren Jürgen Stock säger att grupperna redan börjat planera för hur de ska lägga beslag på dem, både för eget bruk och för att sälja på den svarta marknaden.

Sjömålsroboten, Robot 17, som ingår i det nya vapenpaketet från Sverige.

– Baserat på erfarenhet kan vi säga att den höga tillgängligheten av vapen i Ukraina kommer att resultera i en spridning av olagliga vapen efter kriget, säger han och fortsätter:

– Det är mer än 20 år sedan krigen i Jugoslavien och västra Balkan tog slut, men det är fortfarande en av de viktigaste källorna till olagliga skjutvapen i Europa.

”Stärker organiserad brottslighet”

Priset på vapen är högre i Europa än övriga delar av världen och skandinaviska länder sticker särskilt ut, enligt Interpolchefen. Nu befarar han att de kriminella grupperna på den europeiska marknaden kan stärkas ytterligare.

– Vi kommer att se en liknande tillströmning av olagliga vapen, vilket kommer att stärka organiserade brottsliga grupper i Europa, säger han.

Interpolchefen Jürgen Stock varnar för att kriminella kan få tag på vapen som skickas till Ukraina.

Föreslår spårning

Interpol uppmanar nu länder som skickar vapen till Ukraina att registrera dem i en internationell databas där de ska kunna spåras om de hamnar på drift. Det är ännu inte känt om Sverige kommer att registrera vapen man skickat.

– Det gör det möjligt att identifiera det exakta ögonblicket när vapnet hamnat i olagligt innehav och vart det tagit vägen. Genom att analysera rutterna kan man även identifiera potentiella människohandelsmönster, rutter och människohandlare, säger Jürgen Stock.

Utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist har avböjt att kommentera Interpols varning.

Svenska vapen som skickats till kriget i Ukraina kan hamna i  händerna på kriminella.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln