Kraftig minskning av coronavirus i avloppsvattnet

Publicerad 2022-02-09

Virushalterna fortsätter att minska i avloppsvattnet.

Nya mätningar visar hur halterna sjunkit kraftigt i Göteborgs avloppsvatten.

– Det är klart betydligt färre som är smittade, säger professorn Helené Norder.

Resultaten bygger på prover som är tagna under vecka 5. Och det är fortfarande omikronvarianten som dominerar.

– Det gick upp fyra veckor på raken sedan gick det sakta neråt under vecka två när vi hade toppen. Sedan vecka tre och fyra gick det ner som en platå och nu har det gått ner ännu mer under vecka fem, säger Helené Norder, professor vid Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Det är en kraftig minskning av coronaviruset i avloppen i Göteborg. Bilden är en tidigare bild från ett reningsverk i Enköping.

Omikron dominerade

För två veckor sedan syntes en minskning i storstädernas avloppsvatten. I mätningarna var det omikronvarianten som var den helt dominerande varianten i mätningarna.

Enligt forskarna har mätningarna och analyserna av virushalten i avloppsvattnet blivit mer betydelsefulla. Anledningen är att testningen av coronaviruset har förändrats.

– Det sjunker, det är fortfarande dryga två gånger högre än den högsta topp vi haft tidigare. Men det är en klart sjunkande tendens, säger Helené Norder.

Följer sportlovsveckan

Forskarna menar att i och med att färre personer testas säger antalet bekräftade fall mindre om hur smittspridningen i samhället ser ut.

– Det kan vara så att vi ser en nedgång till följd av att så pass många redan har varit smittade. Det tar lite mer tid för virus att hitta nya som inte har antikroppar, säger Helené Norder och fortsätter:

– Vi har inte haft förändrade beteenden den senaste veckan. Snarare har det varit tvärtom.

Nästa vecka väntar sportlov och Helené Norder menar att det är någonting som kan påverka.

– I Göteborg är det sportlovsvecka nu vecka sju och det är med lite oro vad som händer veckan efter om det kommer blir fler då eller om vi har tillräckligt hög immunitet, säger Helené Norder.