Omfattande kritik mot FP-förslagen

Publicerad 2015-02-04

Hanna Wagenius, ordförande för Centerns ungdomsförbund.

Nu kommer omfattande kritik mot de nya FP-kraven i flyktingfrågan – både inom och utanför partiet.

– Förvånande att så många företrädare från Folkpartiet verkar vara omedvetna om att vi har skyldighet att ge asyl till människor med asylskäl, säger Hanna Wagenius, CUF:s ordförande.

Dagens dubbla debattartiklar från folkpartister har orsakat rejäl diskussion, både inom och utanför partiet.

En av dem som uttryckt kritik är Daniel Andersson, FP-kommunalråd i Linköping, som på Twitter skriver:

"Nu räcker det. #Folkpartiet ska driva generös migrationspolitik och handlingskraftig integrationspolitik. Något annat får ej vara aktuellt.".

Men även politiska motståndare har reagerat starkt.

Bland annat Jakop Dalunde, riksdagsledamot (MP) skriver på Twitter: "Nej, @folkpartiet, det är inte “tabu att prata om asylinvandringens storlek”. Det är ju det enda ni pratar om nu.". Medan vänsterpartisten Jonas Lundgren skriver: "Folkpartiet ställer hårdare krav på flyktingar. Jag har ett krav på Folkpartiet: SKÄRP ER!".

"Finns ingen juridisk möjlighet"

Enligt vad Aftonbladet erfar har FP-utspelen också orsakat en rejäl diskussion inom Alliansen.

Hanna Wagenius, ordförande för CUF, Centerns ungdomsförbund, är en av dem som är minst sagt skeptiska till debattartiklarnas innehåll.

– Jag är jurist i grunden och jag tycker det är förvånande att så många företrädare från Folkpartiet verkar vara omedvetna om att vi har skyldighet att ge asyl till människor med asylskäl, vi kan inte säga att vi ska ha ett tak på det. Det finns ingen juridisk möjlighet att göra det, tack och lov, säger hon.

"Oroad över FP:s utveckling"

Enligt CUF-basen verkar FP-företrädarna vilja föra dagens debatt i stället för att ta den debatt som hon menar behövs, bland annat frågor som rör arbets- och bostadsmarknaden.

Att utspelen skulle kunna hota Alliansen vill hon dock inte kännas vid.

– Ryktet om Alliansens död är överdrivet. Mig veterligen finns inget stämmobeslut från FP om sånt här. Det här verkar vara ett utspel från personer som vädrar någon slags morgonluft, säger Wagenius.

Även Centerstudenter har regerat på FP-utspelen.

– Jag är övertygad om att väljarna uppskattar de partier som vill visa på bra integrationslösningar, inte de som pratar om att bygga murar mot omvärlden, säger Hannes Hervieu, ordförande.

– Jag är helt klart oroad över Folkpartiets utveckling, men jag är ännu mer oroad över att människor torteras och svälter ihjäl och att inte fler står upp för deras rätt att då komma hit.